szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia borok élvezeti értékét jelentősen, sőt döntően befolyásolja az ital hőmérséklete. Most megdőlt egy tabu.

A száraz fehéreket, amelyeket főleg halakhoz vagy a tenger egyéb gyümölcseihez ajánlanak, a sörök hőfokára kell lehűteni. A vörösboroknál már bonyolultabb a helyzet: a nemes bordeaux-i vagy burgundiai vöröseket csakis szobahőmérsékleten lehet kínálni. De a Rhone folyó menti borvidékén vagy a délebbi szőlészetekben készülnek pincehidegen felszolgálandó vörösek is. Amiről viszont most az AFP hírügynökség beszámolt, az forradalmian új, vagy legalábbis annak látszik.

 A Pireneusok hófedte lejtőin öt hónapon át hűtöttek nemes fehér és vörös bordeaux-i borokat ötméteres jeges hóréteg alatt. Vagyis olyasmit csináltak, ami a hagyományos megközelítés szerint szentségtörés. De a jégréteget még tartalmazó palackok a kóstoló szakértők szerint egészen új ízvilágot jelentettek. A jeges, havas talajban töltött kb. fél év alatt olyan kémiai folyamatok indultak be, amelyekről eddig senkinek fogalma sem volt és a végeredmény egy egészen különleges bor lett. Ez lehet fehér, de vörös is. Ez utóbbinál a változás forradalmi, hiszen eddig a nagy vörösborokat csakis 16 Celsius fokon, vagyis szobahőmérsékleten szolgálták fel. Hogy tényleg valami forradalmian új kezdődött a francia borkultúrában, vagy csak egy kommunikációs blöffről van szó, nemsokára kiderül.

 De az biztos, hogy a 21. század új technológiái a legendásan hagyományos gazdasági ágazatokban is hatalmas változásokat generálhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!