Szentgyörgyi Rita Kult

Frenák Pál: Elég volt a társadalmi előítéletekből!

Mindig küzdenie kellett azért, hogy képes legyen átvinni a művészi elképzeléseit, és makacsul ragaszkodik az önállóságához. Legújabb darabjával, a W_all című előadással a közös kreatív munkára szeretett volna lehetőséget adni a fiatal tehetségeknek, és szeretné leküzdeni az előítéleteket, amelyeket a gyerekkora óta maga is a bőrén tapasztalt. Frenák Pállal a múltból hozott reflexek ismétlődéséről, és a hatvan felett kibontakozó kreativitásról is beszélgettünk.

Csányi Nikolett Itthon

"Szeretnénk megmutatni azt, amit nem látnak az emberek" - videó

Mi kell ahhoz, hogy egy mozgássérült ember önállóan lakhasson, közlekedhessen? Felkészült-e már a magyar társadalom, hogy ezeket biztosítsa nekik? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat Hruskò Erikával, az Önállóan lakni - Közösségben élni mozgássérülteket segítő érdekvédelmi csoport aktivistájával, aki maga is kerekesszékes és állandó segítségre szorul. Videó.

hvg.hu Világ

Terrortámadást szimuláltak Manchesterben, a rendőrfőnök bocsánatot kért

Egy manchesteri bevásárlóközpontban önkéntesek segítségével azt gyakorolták, mit kell tenniük a biztonsági erőknek egy öngyilkos merénylet esetén. A forgatókönyv szerint egy muszlim férfi robbantotta fel magát a pláza bejáratánál. Sokan felháborodtak, a kritizálók szerint a szimuláció tökéletesen alkalmas volt arra, hogy tovább erősítse a muszlimokkal kapcsolatos előítéleteket.

Kanicsár Ádám András Plázs

„Kivagyok tőle, amikor a buzi cigányozik, a cigány meg buzizik”

A romákkal szembeni rasszizmus már évszázadok óta a szocializáció része. De nem vagyunk elfogadóbbak, ha a nemi orientációkról van szó – a „csinálják a négy fal között” egyfajta szlogenje lett a magyar homofóbiának. Ám mi van, ha valakit mind a két oldalról ér támadás?

hvg.hu Itthon

Öleléssel irtották a romákkal szembeni előítéleteket a Kálvinon – videó

„Cigány vagyok, sokak szerint bűnöző. Én bízom benned. Ha te is bízol bennem, ölelj meg!” – ezzel a felirattal, bekötött szemmel állt ki a fővárosi Kálvin térre az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány egyik tagja, egy roma fiatalember. Forgott a rejtett kamera, egy óra alatt húszan ölelték meg. Az ötletet egy kanadai vírusvideóból merítették, abban egy muszlim fiú áll ki ölelésért az utcára.

Bársony János Vélemény

„Cigánybűnözés”: egy hazugság evolúciója

A „cigánybűnözés” kifejezést egyes körökben magától értetődő természetességgel használják, mások próbálják megfejteni, hogy miként is terjedt el a szóösszetétel. Nemrég a Közszolgálati Egyetemen még kerekasztal-beszélgetést is szerveztek „A cigánybűnözés-fogalom evolúciója” címmel. Kisebbségkutató, jogász szerzőnk a szókapcsolat megszületésének és elterjedésének eredt nyomába.

MTI Itthon

Ombudsman: a gyűlöletbűncselekmény legyen minősített eset

A vasárnapi kaposvári sírrongálás kapcsán az ombudsman megismétli azt a javaslatát, hogy az új büntető törvénykönyvben az emberölés, a zaklatás és a rongálás eseteiben minősítő körülmény lehessen az előítéletes motiváció - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn.

MTI Itthon

Szűkül a magyar médiapiac, összevonások jöhetnek

Előítéletesek-e a Magyarországról készített tudósítások – egyebek mellett erről vitatkoztak külföldi tudósítók és kommunikációs szakemberek a siófoki Media Hungary konferencián kedd este. A rendezvények elhangzott az is, hogy szűkül a médiapiac, és nem tud az ország annyi nagy médiavállalatot eltartani, mint amennyi most van.

hvg.hu Tech

Előítélet, megbélyegzés és antiszemitizmus

A felmérések szerint Magyarországon a lakosság aránylag nagy csoportja szélsőségesen előítéletes. Különösen a választások éveiben nő a zsidósághoz negatív érzelmeket társító antiszemiták száma.

hvg.hu Karrier

Így bélyegzik meg a dolgozókat a munkahelyükön

Feltétlenül gondoskodónak kell-e lennie egy nőnek a munkahelyén is? Minden férfi köteles érzelemmentes döntéseket hozni munka közben? Nem csak a munkáltatók, hanem gyakran már az érintett, megbélyegzett dolgozók fejében is ott lapulnak a sztereotípiák. Hogyan érdemes küzdeni ellenük?

Szegő Péter Plázs

Balkezes smiley, (-: setéknek, sutáknak, balogoknak

Augusztus 13. a balkezesek világnapja. Magyarországon több mint másfélmillió aktív balkezes élhet, az átszoktatottakkal együtt pedig kétmillió lehet a számuk. Legalább a velük kapcsolatos negatív előítéletekből már kevesebb van.

hvg.hu Plázs

Tudjuk, milyen emberek a tetováláshalmozók?

Ötvenmillió ember, vagyis az európai lakosság 11 százaléka küzd napjainkban valamilyen mentális gonddal. A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) XVI. Vándorgyűlésén olyan újszerű problémákkal is foglalkoznak majd a szakemberek, mint például a tetoválásgyűjtés.

MTI Világ

Franciaországban erősödött az előítélet

Erősödött a külföldiekkel, az arabokkal, a zsidókkal vagy a homoszexuálisokkal szembeni előítéletesség Franciaországban - derül ki a BVA közvélemény-kutatóintézet vasárnap közzétett felméréséből.

HVG Itthon

De mit gondolnak a romák a többségről?

A mélyszegénységben élő romák többsége tiszteli a többségi társadalom tagjait, szeretne közéjük tartozni, ugyanakkor meglehetősen sematikusan gondolkodik róluk: úgy látják, hogy gazdagok és fösvények, pedig az lenne a dolguk, hogy segítsék az elesetteket.

1 2
„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

Váratlan fordulat: kibékült a Qualcomm és az Apple, miközben az Intel feladta az 5G modemchipet

Váratlan fordulat: kibékült a Qualcomm és az Apple, miközben az Intel feladta az 5G modemchipet

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

Magdi anyussal készített az unokázós csalókról figyelemfelhívó videót a rendőrség

Magdi anyussal készített az unokázós csalókról figyelemfelhívó videót a rendőrség

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A címlapról ajánljuk