HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Amikor valaki ismerkedik ezzel a tudományággal, több tévhit és előítélet élhet a fejében. Szél Dávid pszichológus abból az alkalomból tekintette át e tévhiteket és előítéleteket, hogy 10 éves lett a HVG Extra Pszichológia magazin.

Biztos olvasol a gondolataimban.
Ne analizálj!
Figyelj, a gyerekem nyolcéves, és tegnap bepisilt, miért?
Teknőssel álmodtam, mit jelent?

Szóval nem, nem olvasunk mások gondolataiban, nem látunk bele a másik fejébe, erre nem vagyunk képesek, a legtöbbünk nem dolgozik akkor, amikor épp nem dolgozik, de persze nagyon vicces, amikor a Jóbarátok-ban a Phoebe pasija mindenkit szételemez, de hát aztán mégis magára marad.

Szóval ez nem is érné meg, no meg annyira elfárad az ember az egész napos figyeléstől, hogy mire hazaér vagy a barátaival találkozik, már inkább kikapcsolja magában a pszichológust.

És hát az nagyon kevés információ, hogy nyolcéves és bepisilt, szóval kellő kontextus nélkül nem tudunk megoldani helyzeteket, de egyébként sem megoldani szoktuk a helyzeteket, hanem segítünk abban, hogy a segítségre vágyó maga oldja meg a helyzetet, végül pedig azt aztán végképp nem tudjuk, hogy a teknős az álomban mit jelent. Még az is lehet, hogy semmit.

Szóval jó sok mindent nem tud a pszichológus, jó sok mindent nem tud a pszichológia. Viszont elég sok mindent igen.

Akadémikus és praktikus

Rendelje meg online!

Lehet például a pszichológia segítségével kutatni, eredményeket publikálni, tanítani, segítségre szorulókon segíteni, megérteni döntéshozatali mechanizmusokat, csökkenteni az előítéleteket, megismerni társas folyamatokat, segíteni csoportoknak együtt dolgozni, megérteni egy gyerek fejlődését, segíteni rájönni, hogy valaki tényleg elkövette-e azt, amivel vádolják.

De a pszichológia arra is jó, hogy a segítségével megismerjük egy-egy ember személyiségét, a segítségével ki tudjuk választani egy munkára a megfelelő embert, megtudhatjuk, mit ért meg a csecsemő abból, amit mondunk, megérthetjük, hogyan gondolkodunk, és mondjuk, megérthetjük, hogy miért nem észleljük azt, amit egyébként érzékelünk.

Így áll össze a két nagy terület a pszichológián belül, az akadémiai pszichológia, ott készülnek a kutatások és az alkalmazott pszichológia, ahol a felhalmozott tudást utána megpróbálják hasznosítani. Ezen a területen belül van a pszichológiai praxis is.

Szóval tényleg elég sok dolgot lehet csinálni a pszichológia segítségével, az tehát még nem sokat mond el egy ember munkájáról, hogy megtudjuk róla, hogy pszichológus. A munkavégzés módjáról sem sokat árul el, hiszen még a praktizáló pszichológusok között is sokféle van, attól függően, milyen a képzettsége, a végzettsége, hogy a dolog szinte követhetetlen. De szerencsére némi körültekintéssel azért egész jól ki lehet választani a megfelelő szakembert.

Olvassa tovább a cikket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája: újrakezdés a bizonytalanság korában.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!