HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Vele ugyanis csökkenthető az előítélet.

A kedvelt buddhista gyakorlat, a szerető kedvesség meditáció (szkm) nemcsak szeretettelivé tesz, de segíti a faji előítéletek legyőzését is – igazolta Alexander Stell, az angliai Sussexi Egyetem doktorandusza.

A Motivation and Emotion című lapban ismertetett kísérletében 71, meditációs gyakorlattal nem rendelkező fehér felnőtt vett részt.

Ők egy-egy képet kaptak egy velük megegyező nemű fekete személyről.

Emellett pedig vagy egy szkm-instrukciókat tartalmazó hangfelvételt vagy azt a feladatot, hogy szemléljék meg a fotót, és figyeljék meg a látott arc egyes jegyeit.

Ezt követően pozitív és negatív kifejezéseket kellett társítaniuk különböző, a saját vagy egy másik etnikai csoport tagjait ábrázoló arcképekhez.

Ebben a feladatban a pozitív ingereket általában gyorsabban kapcsoljuk a saját, míg a negatívakat a külső csoporthoz.

A meditálóknál azonban szignifikánsan csökkent az így kimutatható előítéletesség a konkrét etnikai csoporttal (ez esetben a feketékkel) szemben.


Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk
A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!