Az év séfversenye
A hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenyére február 21-én kerül sor a Gerbeaud-házban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett Hagyomány&Evolúció döntőjén tizenkét szakács méri össze tudását.
A hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenyére február 21-én kerül sor a Gerbeaud-házban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett Hagyomány&Evolúció döntőjén tizenkét szakács méri össze tudását.
Bár egész évben sokak kedvence, a fánk, igazán farsangkor lesz főszereplő. A vidám télűzés közepette tucatszám fogy a szalagos, a csöröge, a rózsa, a töltött, a bécsi.
Húsok és halak, sütve-főve, darálva és különféle gyümölcsökkel vegyítve – az örmény konyha a magyar ember számára igen meglepő, ám annál ízletesebb fogásokkal van tele. Történelmük jól láthatóan megmutatkozik az ízvilágukon, innen is-onnan is belegyúrtak ezt-azt ételeikbe.
Mindkét nemzet rajong a gasztronómiáért, mégis az elhízottak aránya ezekben az országokban töredéke például a britekhez képest. Hogyan lehet ez? Gino D’Acampo olasz séf és Mireille Guiliano, a téma francia szakértőjének segítségével járunk utána.
Gyerekkorom egyik rejtélye volt, hogyan is sülhet valami hamuban. Kedvenc mesehőseim tarisznyájából nem hiányozhatott az a bizonyos kis kerek harapnivaló. Amely aztán elkísért felnőtt koromra az értekezletekre, a mindenkori munkahelyi büfékbe, házibulikra, útjaimra itthon s külhonban. Igaz, többnyire nem hamuban sült.
Nemcsak áhítattal élnek a megszentelt falak között a kolostorok lakói. Érdemes e sajátságos gasztronómiai lelőhelyeken kutakodni, és belekóstolni az apácák, szerzetesek főztjébe.
Puliszka, polenta, mamaliga, málé. Első hallásra tán egy mondóka kezdetének is tűnhet, de ez mind a kukoricadarából és -lisztből, számtalan ízesítéssel készült étel elnevezése.
A gasztronómia fővárosában, Párizsban 2010. február 11 – 15. között a világ legjobbnak ítélt gasztronómiai könyvei szállnak versenybe különböző kategóriákban a Gourmand díjért (Gourmand World Cookbook Awards, Paris 2010).
„Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez emelkedett érzület, mély erkölcsi komolyság és érett intellektus szükségeltetik, ezen tulajdonságok pedig ismeretes módon a férfiúi szubjektum sajátjai.”
Ha valami erőteljes, maradandó károkat okozott az elmúlt bő fél évszázadban gasztro kultúránkban, az kétségtelenül a közétkeztetés. Örömmel vettük a tervezett reformtörekvéseket. Még nem tudjuk, hogy milyenek lesznek, s miként valósulnak meg. De azt igen, hogy mit nem akarunk többé.
Ahogy a nyárelőn a Szent Iván éjszakájához, úgy az őszutón Szent Márton napjához kötődik a legtöbb népi hagyomány. Az idén első alkalommal, november 14-re meghirdetett Múzeumok Őszi Éjszakája is ennek az ünnepkörnek a jegyében zajlik. Rendhagyó helyszíneken, sok, ízes gasztronómiai programmal.
Egyre több szakács érzi úgy ma Magyarországon, hogy a lisztbe fojtott, agyonzsírozott vagy égett olajban megfáradt klasszikus magyar fogásokat ideje lenne illő tisztelettel megújítani és átmenteni a 21. század gasztronómiájába. A mozgalom nemes egyszerűséggel a Modern Magyar Konyha elnevezést kapta, élén pedig Cseh János séf áll.
Ideális ötlettel rukkolt elő az utazást és az édességet kedvelők számára a VirtualTourist.com nevű internetes oldal, amelynek szerkesztői számba vették a világ tíz legjobb csokoládémúzeumát.
Lehet, hogy négylábú kedvenceink még ilyen tájt a kandalló előtt hasalva is szívesen benyalnák a nekik szánt fagylaltot.
Az idén október 2-4-e között rendezték meg a Villányi Vörösbor Fesztivált, amelyen ezúttal is kiválasztották hét kategóriában a város borát.
Világszerte hódít a perui konyha, amelynek előretörését a gasztronómiai szakértők már jó ideje megjósolták, s az idei évre be is következett. A latin-amerikai ország mindent meg is tesz azért, hogy a tengerentúl gasztronómiai nagyhatalma legyen.
Michelle Obama, az amerikai first lady nevét viselő hamburgert mutatott be Spike Mendelsohn, a Bravo televízió Top Chef című műsorának egyik versenyzője. A Michelle Melt, azaz az Elolvadó Michelle nevet kapott harapnivalót a versenyző Sam Kassnek, a Fehér Ház konyhafőnökének közreműködésével készítette el.
Nincs az a panellakó vagy ősurbánus belvárosi, akinek a szabad tűzön készült ételekről legelőször ne a bogrács jutna eszébe. Az már kevésbé, hogy a bogrács a nomád élet egyik alapeszköze volt. Legalábbis a Lajtán innen, az Óperencián –azaz az Enns folyón – túl emberemlékezet óta ezt jelezték a szabadtüzek.
Grillen, serpenyőben, sütőben, egyben vagy szeletben, hidegen vagy melegen, füstölve, nyersen vagy főzve a tarja öreg hentesek, ifjú ragadozók és köztes hódolók szerint a legszaftosabb hús.
A spanyol gasztronómia két fejedelme magas kitüntetésben részesült. Ez alkalomból fogadta őket a Zarzuela palotában I. János Károly király.