#gasztronómia

A tökéletes puliszka - receptek
 

A tökéletes puliszka - receptek

Puliszka, polenta, mamaliga, málé. Első hallásra tán egy mondóka kezdetének is tűnhet, de ez mind a kukoricadarából és -lisztből, számtalan ízesítéssel készült étel elnevezése.

hvg.hu hvg.hu

A sörös fiúk nemzetközi porondra lépnek
 

A sörös fiúk nemzetközi porondra lépnek

A gasztronómia fővárosában, Párizsban 2010. február 11 – 15. között a világ legjobbnak ítélt gasztronómiai könyvei szállnak versenybe különböző kategóriákban a Gourmand díjért (Gourmand World Cookbook Awards, Paris 2010).

hvg.hu hvg.hu

A tökéletes kocsonya – recept
 

A tökéletes kocsonya – recept

„Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez emelkedett érzület, mély erkölcsi komolyság és érett intellektus szükségeltetik, ezen tulajdonságok pedig ismeretes módon a férfiúi szubjektum sajátjai.”

hvg.hu hvg.hu

Menzás rémségek: mit nem akarunk többé?
 

Menzás rémségek: mit nem akarunk többé?

Ha valami erőteljes, maradandó károkat okozott az elmúlt bő fél évszázadban gasztro kultúránkban, az kétségtelenül a közétkeztetés. Örömmel vettük a tervezett reformtörekvéseket. Még nem tudjuk, hogy milyenek lesznek, s miként valósulnak meg. De azt igen, hogy mit nem akarunk többé.

hvg.hu hvg.hu


Bárki megkóstolhatja Michelle Obamát
 

Bárki megkóstolhatja Michelle Obamát

Michelle Obama, az amerikai first lady nevét viselő hamburgert mutatott be Spike Mendelsohn, a Bravo televízió Top Chef című műsorának egyik versenyzője. A Michelle Melt, azaz az Elolvadó Michelle nevet kapott harapnivalót a versenyző Sam Kassnek, a Fehér Ház konyhafőnökének közreműködésével készítette el.

MTI MTI

Bográcsolás régen és ma - receptek
 

Bográcsolás régen és ma - receptek

Nincs az a panellakó vagy ősurbánus belvárosi, akinek a szabad tűzön készült ételekről legelőször ne a bogrács jutna eszébe. Az már kevésbé, hogy a bogrács a nomád élet egyik alapeszköze volt. Legalábbis a Lajtán innen, az Óperencián –azaz az Enns folyón – túl emberemlékezet óta ezt jelezték a szabadtüzek.




Miket kóstolgathatunk szombat éjszaka?
 

Miket kóstolgathatunk szombat éjszaka?

Ahogy a nyárelőn a Szent Iván éjszakájához, úgy az őszutón Szent Márton napjához kötődik a legtöbb népi hagyomány. Az idén első alkalommal, november 14-re meghirdetett Múzeumok Őszi Éjszakája is ennek az ünnepkörnek a jegyében zajlik. Rendhagyó helyszíneken, sok, ízes gasztronómiai programmal.

hvg.hu hvg.hu

Modern magyar konyha: mi változik?
 

Modern magyar konyha: mi változik?

Egyre több szakács érzi úgy ma Magyarországon, hogy a lisztbe fojtott, agyonzsírozott vagy égett olajban megfáradt klasszikus magyar fogásokat ideje lenne illő tisztelettel megújítani és átmenteni a 21. század gasztronómiájába. A mozgalom nemes egyszerűséggel a Modern Magyar Konyha elnevezést kapta, élén pedig Cseh János séf áll.

hvg.hu hvg.hu

A világ 10 legjobb csokoládémúzeuma
 

A világ 10 legjobb csokoládémúzeuma

Ideális ötlettel rukkolt elő az utazást és az édességet kedvelők számára a VirtualTourist.com nevű internetes oldal, amelynek szerkesztői számba vették a világ tíz legjobb csokoládémúzeumát.

hvg.hu hvg.hu


Ami Peruban kihagyhatatlan
 

Ami Peruban kihagyhatatlan

Világszerte hódít a perui konyha, amelynek előretörését a gasztronómiai szakértők már jó ideje megjósolták, s az idei évre be is következett. A latin-amerikai ország mindent meg is tesz azért, hogy a tengerentúl gasztronómiai nagyhatalma legyen.

Tóth Sándor Tóth Sándor

A tökéletes tarja - recepttel
 

A tökéletes tarja - recepttel

Grillen, serpenyőben, sütőben, egyben vagy szeletben, hidegen vagy melegen, füstölve, nyersen vagy főzve a tarja öreg hentesek, ifjú ragadozók és köztes hódolók szerint a legszaftosabb hús.

Vétek György Vétek György

Királyok egymás közt
 

Királyok egymás közt

A spanyol gasztronómia két fejedelme magas kitüntetésben részesült. Ez alkalomból fogadta őket a Zarzuela palotában I. János Károly király.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Vörös uralom
 

Vörös uralom

Már nagyon várták a borértők az amerikai Wine Advocate 2009-es minősítő listájának megjelenését a spanyol borokról. A legjobbak között szerepel a Vega Sicilia – a Tokaj-Hegyalján is szőlőbirtokkal rendelkező – pincészet.

unknown unknown


Földbe ásott csirke
 

Földbe ásott csirke

Írásunk szerzője Varjú Katalin révkomáromi pedagógus, aki olyan falakat döntöget, amelyeket az ostoba előítéletek, az egymásra való kíváncsiság hiánya és a tudatlanság emeltek az emberek közé. A felvidéki roma közösségekben járva gyűjti a kulturtörténeti (gasztronómiai) anyagokat.

unknown unknown