szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gasztronómia fővárosában, Párizsban 2010. február 11 – 15. között a világ legjobbnak ítélt gasztronómiai könyvei szállnak versenybe különböző kategóriákban a Gourmand díjért (Gourmand World Cookbook Awards, Paris 2010).

A díjra jelölt könyveket ebben a hónapban Madridban válogatta ki egy szakmai zsűri. A Magyarországról beküldött művek közül a Sörtéka című könyvet ítélték a legjobbnak. Így ez a kiadvány A világ legjobb sörös könyve elismerő címért száll majd ringbe. Nemcsak magyar és gasztronómiai vonatkozásai miatt érdekes ez számunkra, hanem mert  a könyv két szerzője egyben gasztronómiai rovatunk két állandó munkatársa is.  Kovács Gábor és Vétek György neve szorosan összefonódik a sör irodalmával. A  szerzőpáros mindent összegyűjtött egy kötetbe, amit a sörről tudni érdemes.

A mű. A Gasztrokönyvespolcon már
bemutattuk
A sörfőzés története, majd országonkénti bemutatása, a helyi jellegzetességek, sörfőzdék és sörfajták felsorolásával Csehországtól Németországon át Írországig. Sörös praktikák és receptek, régi plakátok és sörcikkek, söröskorsó-gyűjtemények.

Részletesen foglalkoznak a honi sörgyártás múltjával és jelenével is. Minden fejezetet színes fotók, illusztrációk, söralátétek, címkék tesznek még élvezetesebbé. Összefoglalva: egy gyöngyöző, nagy korsó sör mellett a legjobb olvasmány.

A könyvet Vida Éva tervezte és az Aréna 2000 Kiadó gondozásában jelent meg 2008 decemberében. Habos kalandozások a világ körül – egyben a Sörtéka alcíme is. A párizsi nemzetközi döntőben való részvétellel pedig, reméljük, a kiadvány és a szerzők is megkezdik méltán megérdemelt világ körüli hódító útjukat.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!