szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húsok és halak, sütve-főve, darálva és különféle gyümölcsökkel vegyítve – az örmény konyha a magyar ember számára igen meglepő, ám annál ízletesebb fogásokkal van tele. Történelmük jól láthatóan megmutatkozik az ízvilágukon, innen is-onnan is belegyúrtak ezt-azt ételeikbe.

Az örmény nép körülbelül háromezer évvel ezelőtt alakult ki, s ezzel egy időben fejlődtek ki a konyhájukra leginkább jellemző vonások is. Mindemellett az örmény konyha kialakulásában és fejlődésében rengeteg féle hatás érződik: az örmény állam az időszámításunk előtti II. században nyugati és keleti részekre osztódott, először függőségbe került a rómaiaktól, perzsáktól, bizánciaktól, araboktól, majd az időszámításunk szerinti VII. századtól pedig néhány évszázadig arab, mongol, török, iráni hódítóknak esett áldozatul. A XVII. századtól a XIX. század elejéig Örményország Törökország és Irán között volt felosztva. Ez idő alatt az örmények fenntartották saját tradícióikat, megmaradt mind a szellemi, mind az anyagi kultúra, és a gasztronómia is.

A cikk folytatásához kattintson ide!

Egy Ferrari volt itthon a gyorshajtási csúcstartó tavaly

Egy Ferrari volt itthon a gyorshajtási csúcstartó tavaly

„Nem engedhetném meg magamnak, hogy megvegyem a saját képeimet”

„Nem engedhetném meg magamnak, hogy megvegyem a saját képeimet”

Ónoseső miatt lehetnek korcsolyapályák az utak

Ónoseső miatt lehetnek korcsolyapályák az utak

“Pancserpuccsot” emlegetve Magyaron akart ütni, de végül Orbánt is eltalálta az Alapjogokért Központ vezetője

“Pancserpuccsot” emlegetve Magyaron akart ütni, de végül Orbánt is eltalálta az Alapjogokért Központ vezetője