szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenyére február 21-én kerül sor a Gerbeaud-házban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett Hagyomány&Evolúció döntőjén tizenkét szakács méri össze tudását.

A döntő témája: a magyar tanyasi csirke két szervizben. Más szakácsversenyektől eltérően itt a hangsúly a látvány helyett az ízekre, az ízharmóniára helyeződik, és így sokkal közelebb áll a valós éttermi világhoz. A döntősök jelentős része Magyarország vezető éttermeiből érkezik. A selejtezőt októberben tartották (témája a „sertés háromféleképpen” volt), és az ott elkészített ételek bebizonyították a magyar gasztronómia megújulását. A döntőn az elkövetkezendő évek meghatározó séfjei, a jövő magyar sztárszakácsai mutatják be tudásukat – a verseny izgalmasnak és szorosnak ígérkezik.

Az értékelést tekintélyes nemzetközi zsűri végzi Eckart Witzigmann-nal, „az évszázad szakácsával” az élen. Itt lesz a szakma olyan világhírű képviselője is, mint Nicolas Le Bec, a két Michelin-csillagos francia sztárséf. A bírálatban egykori Michelin-inspektorok is részt vesznek. A zsűriben a teljes objektivitás érdekében kizárólag külföldi szakemberek ülnek.

Az első három helyezett szakmai gyakorlaton vehet részt Michelin-csillagos éttermekben. Első díj: 1 millió forint, második díj: 5 százezer forint, harmadik díj: 250  ezer forint. A világhírű párizsi Lenôtre séfakadémia igazgatója, Philippe Gobet felajánlotta, hogy a verseny első helyezettje részt vehet intézményük mintegy 2000 euró értékű mesterkurzusán (és elfogadta a meghívást a zsűribe). Az École Lenôtre a világ legnagyobb szakácsképző intézetei közé tartozik, ahol az alapképzéstől a mesterkurzusig tartanak tanfolyamokat, s a világ legnevesebb szakácsai vesznek részt munkájában.

A Gerbeaud-ban sorra kerülő döntő nyilvános, a közönség által látogatható (regisztrációval). A szakácsok főzését a Gerbeaud Sörházban felépített közvetítőkön is ki fogják vetíteni. A verseny ideje alatt csúcsminőségű házias ételeket lehet majd kóstolni, úgymint kocsonya, véres hurka, kakastaraj-pörkölt, házi fánk, amelyeket a legjobb éttermek készítenek majd.

Döntősök és a zsűri

A 12 döntős

 

Molnár Gábor, a selejtező időpontjában a pécsi Enoteca Corso konyhafőnöke volt
Horváth Szilveszter, La Maréda, Győr
Sárközi Ákos, Alabárdos, Budapest 
Széll Tamás, Onyx, Budapest 
Győrffy Árpád, Alabárdos, Budapest 
Fodor Sándor, Solier, Gödöllő 
Wolf András, Boscolo, Budapest 
Domján Richárd, Bock Bisztró, Budapest 
Kripolszki István, Kogart,  Budapest 
Krámer László, Alabárdos, Budapest 
Csonka Gergő, Mandula Étterem,  Villány 
Varju Viktor, Bock Bisztró

 

A zsűri tagjai

 

Eckart Witzigmann, Németország

A világ első nem francia 3 csillagos chefje, a "évszázad szakácsa", a szakma egyik legnagyobb neve, fogalom.
Tanítványai közül minimum 30-40-nek van Michelin-csillaga.

 

Jan van Lissum,  Hollandia

A holland Gault Millau étteremkalauz tulajdonos-kiadója, étteremkritikus

 

Nicolas Le Bec, Franciaország
Két Michelin-csillagos chef, a lyon-i Le Bec étterem tulajdonosa és séfje

 

Erik Schröter, Németország
Egy Michelin-csillagos séf

 

Philippe Gobet, Franciaország

Az École Lenôtre Gasztronómiai Iskola igazgatója
A szakma mestere cím birtokosa (MOF)
A Francia Kulináris Akadémia tagja
A Francia Csokoládéakadémia tagja

 

Christian Meyer, Németország
Étteremkritikus, gasztronómia szakértő és újságíró, volt Michelin-inspektor

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Mesterszakácsok receptjei: a Le Meridien séfje

A többszörös “Legjobb francia étterem” díjjal kitüntetett Le Bourbon étterem francia konyhafőnökével kétségtelenül sokak számára igen kellemes pillanatokat jelent, Laurent Vandenameele pedig nem csak remek, hanem lelkes főnök is, aki készséggel állt rendelkezésünkre, amikor egy jó receptet kértünk tőle.

Gasztro

A sztárok séfje: az Oscar-díjátadó ínyenc fogásai

Az Amerikai Filmakadémia gálaestjén 15 esztendeje ugyanaz a séf szolgáltatja a menüt. Az exkluzív fogásokról az osztrák származású Wolfgang Puck gondoskodik, aki két Michelin–csillagos Beverly Hills-i éttermével, a Spagoval a sztárok sztárséfje.

Tóth Sándor Gasztro

Mesterséfek fogásai: 250 főre terítenek

A nyáron Barcelonába látogatóknak különleges kulináris élményt kínál a híres Gaudi ház, a Casa Mila. A katalán főváros az idén júliusra igazi gasztronómiai csemegét tartogat.

hvg.hu Gasztro

Francia luxuskajálda: a séf, aki mindenkit lefőz

Hatezer szakács választotta Eric Fréchont 2009 legjobb francia séfjének. Az elnök, Nicolas Sarkozy kedvenc éttermének, a Le Bristolnak a konyhamestere már mindent elért, ami a szakma és a társadalmi elismerés csúcsa. Az idei, centenáriumi kiadású Michelin étteremkalauz egyetlen új háromcsillagos séfje lett, míg tavaly a Becsületrenddel tüntették ki.

hvg.hu Gasztro

Neves magyar séfet tüntetett ki Sólyom

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatával tüntette ki a köztársasági elnök az államalapítás ünnepén Bíró Lajost, a Bock Bisztró társtulajdonos-séfjét.