#kenyér


Tésztából lesz a csoda
 

Tésztából lesz a csoda

Hónapok óta gyúrnak 12 ország legjobb péklegényei, hogy felkészüljenek a fiatal pékek 44. európai versenyére (European Contest for Young Bakers), melyet október 11-14. között Brüsszelben rendeznek meg.

T.S. T.S.

Egekbe szökhet a kenyér ára
 

Egekbe szökhet a kenyér ára

25-30 százalékos árnövekedés sem kizárt, miután a gabonatermés idén a vártnál gyengébben alakult, a forint árfolyama pedig rendkívül kedvezőtlen. A fogyasztók már szeptembertől érezhetik a drágulást – a pékszövetség elnöke szerint.

MTI MTI

 Liszt, kovász, elszántság: hogy lett sztárpék egy magyar operatőr?
 

Liszt, kovász, elszántság: hogy lett sztárpék egy magyar operatőr?

Londonba ment segédoperatőrnek, majd látva az ottani kézműves pékforradalmat, beállt egy ottani francia egységbe inasnak. Miklós Mihály kitanulta az alapokat, majd Magyarországra visszatérve elindította saját vállalkozását. A Marmorstein kézműves pékség a budapesti gasztroforradalom kibontakozásával együtt kezdett cseperedni, mára már az egyik legelismertebb lett e piacon.

Ember Zoltán Ember Zoltán


Mire jó a száraz kenyér, szikkadt kifli? – recept
 

Mire jó a száraz kenyér, szikkadt kifli? – recept

Kenyérből és péksüteményből jellemzően vagy túl sok van otthon, vagy túl kevés. A ma még magát melegen kellető, illatos kifli, a friss, puha kenyér, a ropogós zsömle másnap, harmadnap nyomasztó tárgyi emlékké válik a kenyértartóban. De mi legyen a sorsuk? Ne dobjuk ki, egy kis kreativitással életre kelthetjük.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

A pékkirály elfoglalja Budapestet
 

A pékkirály elfoglalja Budapestet

A kilencedik kerületben (Lechner Ödön fasor – Millennium Tower II.) nyitotta meg hatodik üzletét a több mint százéves tradícióra visszatekintő horvát Mlinar pékség. A jövő év végéig összesen 20 üzletet terveznek működtetni Magyarországon.

hvg.hu hvg.hu

Mire jó a sütőzacskó? - recept
 

Mire jó a sütőzacskó? - recept

Manapság már mindenféle borsos áru konyhai csodaherkentyű és rafinált technológia kecsegtet tökéletes ízhatással. Pedig vannak egyszerűbb, kissé elfeledett, könnyen kezelhető és lényegesen olcsóbb megoldások is ahhoz, hogy ízletes, zamatos, szaftos, s akár fogyókúrás fogások kerüljenek az asztalra. Tökéletesen megteszi például egy sima sütőzacskó.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Milyen a tökéletes bagett - és mi az a bahn mi?
 

Milyen a tökéletes bagett - és mi az a bahn mi?

Lehet, hogy dúl a kenyérháború Franciaországban, és mostanság éppen a kevésbé ropogós, sápadt bagett a trendi, de hogy a hagyomány élt, él és élni fog, az nem kétséges. A pékek tudják, milyen a tökéletes botkenyér. Mi is megcsinálhatjuk. Aztán építhetjük belőle a saját vietnámi szendvicsünket, a bahn mi-t, ami viszont a legújabb street food dili.


Ropogjon vagy sem? Kenyérháború Franciaországban
 

Ropogjon vagy sem? Kenyérháború Franciaországban

Új trend ütötte fel a fejét Franciaországban: nem sütik meg rendesen a bagettet a pékek. Azt mondják, újabban a kevésbé sült, sápadt verzió a menő, azt keresik a legtöbben. A franciák egyik szimbóluma, az egyedi formájáról és ropogósságáról híres kenyér egyszeriben félig átsült, fakó képződménnyé változott. De miért is?

SZJ SZJ

Kilenc százalék lesz a kenyér áfája Romániában
 

Kilenc százalék lesz a kenyér áfája Romániában

Romániában szeptembertől az általános 24 százalékról 9 százalékra csökkentik az áfát a kenyér előállítását érintő teljes termékláncon, a költségvetésben keletkező hiányt pedig az alkohol jövedéki adójának emeléséből és egyes luxuscikkekre kivetett jövedéki adókból fedezik - jelentette be hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.

MTI MTI

Jacques Liszt: nagybanki ügyvédből belvárosi csúcspék
 

Jacques Liszt: nagybanki ügyvédből belvárosi csúcspék

Tavaly szeptember óta egészen nagyszerű dolgokat állítanak elő a budapesti belváros egy kisebb hoteljének aljában, a biztató nevű Jacques Liszt felsőkategóriás kézműves pékségben. Az üzletbe betérők közül azonban vélhetően kevesen tudják, hogy a magyar és olasz sütőipari csodákat éjszakáról éjszakára egy kiugrott nagybanki jogász, egy művészettörténész és egy történész készíti – saját kezűleg. Ott voltunk, láttuk, kipróbáltuk.

Molnár Csaba Molnár Csaba