Mindennapi betevő - s amit tehetünk érte
Kis túlzással, minden napra esik egy ünnepelendő világnap.Október 16-ra mindjárt kettő is, amely inkább szól súlyos gondok megoldásáról, sürgető feladatokról, mint az ünneplésről.
Kis túlzással, minden napra esik egy ünnepelendő világnap.Október 16-ra mindjárt kettő is, amely inkább szól súlyos gondok megoldásáról, sürgető feladatokról, mint az ünneplésről.
Kétszáz kilós cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelik és szétosztják az ünneplők között.
Londonba ment segédoperatőrnek, majd látva az ottani kézműves pékforradalmat, beállt egy ottani francia egységbe inasnak. Miklós Mihály kitanulta az alapokat, majd Magyarországra visszatérve elindította saját vállalkozását. A Marmorstein kézműves pékség a budapesti gasztroforradalom kibontakozásával együtt kezdett cseperedni, mára már az egyik legelismertebb lett e piacon.
Ma nyílt meg a Lipóti Pékség 201. üzlete, a hálózat, amely 2006-ban 3 üzlettel indult, mára milliárdos franchise-zá nőtte ki magát.
Manapság már mindenféle borsos áru konyhai csodaherkentyű és rafinált technológia kecsegtet tökéletes ízhatással. Pedig vannak egyszerűbb, kissé elfeledett, könnyen kezelhető és lényegesen olcsóbb megoldások is ahhoz, hogy ízletes, zamatos, szaftos, s akár fogyókúrás fogások kerüljenek az asztalra. Tökéletesen megteszi például egy sima sütőzacskó.
Egyre több kereskedelmi lánc teszi lehetővé Szerbiában, hogy a vásárlók ne azonnal, hanem akár csak egy évvel később fizessék ki a számlát, vagyis már a kenyeret és a tejet is meg lehet vásárolni hitelre - számolt be a legújabb hitelezési formáról több szerbiai gazdasági portál is a héten.
Lehet, hogy dúl a kenyérháború Franciaországban, és mostanság éppen a kevésbé ropogós, sápadt bagett a trendi, de hogy a hagyomány élt, él és élni fog, az nem kétséges. A pékek tudják, milyen a tökéletes botkenyér. Mi is megcsinálhatjuk. Aztán építhetjük belőle a saját vietnámi szendvicsünket, a bahn mi-t, ami viszont a legújabb street food dili.
Romániában szeptembertől az általános 24 százalékról 9 százalékra csökkentik az áfát a kenyér előállítását érintő teljes termékláncon, a költségvetésben keletkező hiányt pedig az alkohol jövedéki adójának emeléséből és egyes luxuscikkekre kivetett jövedéki adókból fedezik - jelentette be hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.
A csuka finom, de bosszantó hal, mert töméntelen szálka van benne. Ha viszont az embernek beúszik a háztartásába, mégis csak valamit kezdeni kell vele. Serpenyő és telefonos segítség helyett a robotgéphez fordultunk. Így született a halburger, halkanapé, halkrémes pirítós torony vagy ahogy tetszik majd nevezni.
Tavaly szeptember óta egészen nagyszerű dolgokat állítanak elő a budapesti belváros egy kisebb hoteljének aljában, a biztató nevű Jacques Liszt felsőkategóriás kézműves pékségben. Az üzletbe betérők közül azonban vélhetően kevesen tudják, hogy a magyar és olasz sütőipari csodákat éjszakáról éjszakára egy kiugrott nagybanki jogász, egy művészettörténész és egy történész készíti – saját kezűleg. Ott voltunk, láttuk, kipróbáltuk.
Hónapok óta gyúrnak 12 ország legjobb péklegényei, hogy felkészüljenek a fiatal pékek 44. európai versenyére (European Contest for Young Bakers), melyet október 11-14. között Brüsszelben rendeznek meg.
A Pécsi Balett táncosai mutatták meg a Magyarok kenyere ünnepén Pécsen, hogyan lesz a learatott búzából friss kenyér. A rendezvényen Udvardy György megyéspüspök áldotta meg az új kenyeret, amit Páva Zsolt polgármester szeletelt fel.
A gabonatermelők várnak a szerződésekkel, mert arra számítanak, hogy terményük ára még nőni fog. A malmok 10 százalékos emelésre készülnek.
25-30 százalékos árnövekedés sem kizárt, miután a gabonatermés idén a vártnál gyengébben alakult, a forint árfolyama pedig rendkívül kedvezőtlen. A fogyasztók már szeptembertől érezhetik a drágulást – a pékszövetség elnöke szerint.
A légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja ugyan meggyorsítja a növények fejlődését, a gabonából – és így a pékárukból is – azonban fontos nyomelemek szorulnak ki.
Kenyérből és péksüteményből jellemzően vagy túl sok van otthon, vagy túl kevés. A ma még magát melegen kellető, illatos kifli, a friss, puha kenyér, a ropogós zsömle másnap, harmadnap nyomasztó tárgyi emlékké válik a kenyértartóban. De mi legyen a sorsuk? Ne dobjuk ki, egy kis kreativitással életre kelthetjük.
Héj nélküli, magas tápanyagtartalmú kenyeret fejlesztettek ki idős embereknek a németországi Fuldában.
A kilencedik kerületben (Lechner Ödön fasor – Millennium Tower II.) nyitotta meg hatodik üzletét a több mint százéves tradícióra visszatekintő horvát Mlinar pékség. A jövő év végéig összesen 20 üzletet terveznek működtetni Magyarországon.
Új trend ütötte fel a fejét Franciaországban: nem sütik meg rendesen a bagettet a pékek. Azt mondják, újabban a kevésbé sült, sápadt verzió a menő, azt keresik a legtöbben. A franciák egyik szimbóluma, az egyedi formájáról és ropogósságáról híres kenyér egyszeriben félig átsült, fakó képződménnyé változott. De miért is?
Az összetartás fontosságát hangoztatták a Magyarok kenyere búzájának összeöntése alkalmából rendezett ünnepség szónokai szombaton Mohácson.