Várhatóan 30 százalékkal drágul a kenyér januártól
A pékszövetség indoklása szerint a sütőiparban növelni kell a béreket a munkaerő megtartása érdekében.
A pékszövetség indoklása szerint a sütőiparban növelni kell a béreket a munkaerő megtartása érdekében.
Hiába alacsonyak idén a gabonaárak, mégis drágulhat a kenyér – írja a hétfői Népszava.
A maffia évek óta zsarolta a kenyérárusokat Nápolyban, emiatt a délolasz nagyváros lakóinak kilónként 1,30 eurót kellett fizetniük az alapvető élelmiszerért a kerek 1 euró helyett.
A régióban a lengyelek szinte mindenben a legolcsóbbak, de Magyarországon sok termék ára van jóval az uniós átlag alatt, egyedül az olajok és a zsírok számítanak drágának nálunk. Az EU legdrágább országa nem meglepő módon Dánia – derül ki az Eurostat adataiból. A legnagyobb eltérések a dohányáruk piacán vannak Európában.
Facebook-posztban kért elnézést egy budapesti pékség tulajdonosa a vevőktől, akik nem jutnak kenyérhez, de mint mondja, egyszerűen nem találnak munkaerőt, aki többet süssön, de még olyat se, aki a pultba álljon vagy kiszállítsa az árut.
A felcsúti polgármester cége szállítja a kenyeret a Penny Marketbe.
Hódító útjára indult a szivárványkenyér.
Új franchise pékhálózat épül: egy pécsi pékség építené országos hálózatát vállalkozókkal.
A rozsos és szezámmagos extrudált kenyerekkel volt gond. A visszahívott termékek egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztása azonban nem okoz betegséget.
Nem volt pénz a kemencék és a hűtők működtetésére, így az elkészült kenyértésztát, valamint a lefejt tejet is ki kellett dobnia a tanoncoknak, miután a Klik nem engedte, hogy az iskolák ezeket maguk értékesítsék.
Más, rostokban gazdagabb lenne a kenyér az agrártárca rendelettervezete szerint. Miközben sokan a sótlan kenyértől tartanak, az albán pékek fütyörészve sütik tovább a bucikat és a vekniket – sokszor kétes származású alapanyagokból. A szigorításokat ugyanis egyszerűen ki lehet játszani. Amúgy pedig nem ártana inkább a mindennapi kenyérbe kerülő élesztők és adalékanyagok brutális mennyiségét korlátozni.
Az Egyesült Királyságban már kapható a londoni pékek és csemegeboltok kenyérfeleslegéből főzött sör, vagy egyesek szerint sörre hasonlító ital. A különös alkoholos készítmény létrehozása egyben társadalmi akció is, amivel a nyugati világ pazarló, túltermelő kultúrájára szeretnék felhívni a figyelmet.
A kémia olyan mindennapi és fantasztikus dolgokra is magyarázatot tud adni, mint például a frissen sült kenyér illata. Vajon mitől ilyen ellenálhatatlan?
Az egészségemre akkurátusan vigyázó kormánytól akár májzsugorodásig is ihatnám magam, de attól rendeleti úton tiltana el, hogy a kenyeret úgy fogyasszam, ahogy szeretem.
Magyarország valaha malomipari nagyhatalom volt, de manapság már alig van mire büszkének lenni. Vajda József, a Pékműhely alapítója szerint napjainkban mindössze öt helyen lehet jó kenyeret kapni az országban, és az is mind Budapesten található. A malmok, pékek világába kalauzoló Imagine Budapest-sétán jártunk.
Tom és Henry Herbert ötödik generációs kézműves konyhafanatikusok. Az egyik pék, a másik szakács-hentes. S mindkettő meglehetősen szenvedélyes. Ők a Faboluos Baker Brothers, azaz a Pékfivérek.
A Jobbik szerint a kormány az adókulcsok emelésével és az újabb terhekkel maga drágítja legjobban a kenyér árát, miközben mástól várja a csökkentést.
A Magyar Pékszövetség szerint az üzemanyagár csak néhány százalékot tesz ki a kenyér költségében, ezért hiába lett olcsóbb 64 forinttal a gázolaj január óta, nem indokolt az árcsökkentés – írta a Magyar Nemzet.
Hála a gasztro forradalomnak, mára nemcsak a vendéglátásunk van átalakulóban. Divatba jött a főzés, s ha némi fáziskéséssel is, de visszakéredzkedik a konyhákba a kenyér, a kalács, a péksütemények sütése. Pláne ünnepek közeledtével.
Egy bécsi pékség példaértékű kezdeményezéssel állt elő az ételpazarlás megelőzésére.