#kenyér

Tavaly 50 kiló kenyeret ettünk meg
 

Tavaly 50 kiló kenyeret ettünk meg

A magyar háztartások vásárlási adatai alapján az egy főre eső fogyasztás kenyérből 50 kilogramm, kifliből 60 darab, zsemléből pedig 150 darab volt 2010-ben, kenyeret a háztartások egy év alatt 67 alkalommal vettek, vagyis nagyjából ötnaponta - közölte a Gfk Hungária piackutató pénteken.

MTI MTI


Csökken a búza ára - mi lesz a kenyérrel?
 

Csökken a búza ára - mi lesz a kenyérrel?

Tovább csökkenhet a következő hetekben a liszt ára. A szakértők azt mondják a múlt heti csökkenéshez képest további tíz forinttal lehet olcsóbb a liszt. Az Agráreurópa Kft. üzletági igazgatója szerint idén kevés mennyiségű, de jó minőségű búza várható.

InfoRádió InfoRádió

Hogyan kerül toxin a kenyérbe? – grafika
 

Hogyan kerül toxin a kenyérbe? – grafika

Napok óta a mikotoxinnal szennyezett liszt, illetve péksütemények körül kialakuló botránytól hangos a sajtó. A búzából készült termékekben megjelenő méreganyagokat a gabonaféléken élősködő gomba termeli. Védelmet csak a gyakori és szigorú ellenőrzés jelenthet. Az esetleges szabálytalanságokért 15 ezer és 2 milliárd forint közötti bírság szabható ki.

hvg.hu hvg.hu

HVG-Labor: milyen ma a kenyér és a zsömle?
 

HVG-Labor: milyen ma a kenyér és a zsömle?

Nem talált igazán finom kenyeret a HVG szúrópróbája, és ebben része lehet a sütödék technológiai trükkjeinek. Az is kiderült: nagyobb a gombafertőzés kockázata, mint gondolni lehetne, és a vásárlók, ha akarnák, sem tudhatnák meg, milyen adalékanyagok kerülnek a kenyérbe.

HVG HVG

Mi kerüljön a kenyérbe?
 

Mi kerüljön a kenyérbe?

Konyhadivatok jönnek s mennek, fogyókúradömpingek, alakformáló diéták, léböjtkúrák, mikor mi. De a kenyérkérdés igenis terítéken marad, mert nincs mese, a népség kenyérfüggő.

hvg.hu hvg.hu

Drágulhat a kenyér
 

Drágulhat a kenyér

Tovább emelkedett a liszt ára, a kisebb pékségek viszont nem merik drágábban adni a pékárut, mert félnek a vevők elvesztésétől.

MR1-Kossuth Rádió MR1-Kossuth Rádió

Jelentősen drágulhat a kenyér
 

Jelentősen drágulhat a kenyér

A gabona és a liszt árának emelkedése miatt jelentősen drágulhat a kenyér a következő hetekben, szakértők szerint akár 400 forintra is felmehet egy kiló fehér kenyér ára.

MTI MTI




A tél végén komolyan drágulhat a kenyér
 

A tél végén komolyan drágulhat a kenyér

A pékek szerint a tél végére elfogy az itthon termett búza, s nem kizárt, hogy amerikai importból készülhet majd a magyar kenyér. Az észak-magyarországi pékek már Szlovákiából hozzák át a lisztet, mert több hazai malom alapanyaghiány miatt ideiglenesen leállt – írja a Népszabadság.

hvg.hu hvg.hu


Kovásztalan kenyerek
 

Kovásztalan kenyerek

A kenyér nálunk főleg kelt tésztából készül, pedig őseink kezdetben a kovász nélküli, vízből és lisztből sült kenyeret ismerték csak. A világ több táján még ma is a kovász nélkül sült, általában kerek, lapos tésztakorong jelenti a kenyeret. Bármilyen hihetetlennek is tűnik, a csak alapvetően két-három hozzávalóból készülő mindennapi betevő egy kis fantáziával igazán izgalmas harapnivalóvá változtatható.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Hónap közepétől drágább lehet a kenyér
 

Hónap közepétől drágább lehet a kenyér

Hónap közepétől több üzletben is drágább lehet a kenyér, az ártárgyalások most folynak a sütőipari vállalkozások és a kiskereskedelmi boltok, bolthálózatok és áruházláncok között - mondta Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára. A szakember az áremelést a gabona, illetve a liszt árának drasztikus emelkedésével, továbbá az energia- és szállítási költségek növekedésével indokolta.

MTI MTI

A mi kenyerünk
 

A mi kenyerünk

Két héttel ezelőtt megjelent A mindennapi kenyerünket keressük című írásunk nyomán a hozzászólások és a szerkesztőségbe érkezett levelek nem rengették meg a szerző állításait, és jól mutatták, hogy kenyér ügyben mindenkinek megvannak a napi szokásai, a tuti befutói. Most lássuk, miként gondolkodnak a szakemberek a pult túloldalán .


A tökéletes házikenyér – recept
 

A tökéletes házikenyér – recept

Régen az otthoni kenyérsütés teljesen mindennapos dolognak számított. Szerencsére manapság újra kezd divatba jönni a saját kezűleg, vagy a kenyérsütő gép bevetésével készített kenyér. Érdemes belefogni, nemcsak az alapanyagokat választhatjuk meg, de kedvünk szerint ízesíthetünk is.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Nem a búza miatt lehet 300 forint egy kilogramm kenyér
 

Nem a búza miatt lehet 300 forint egy kilogramm kenyér

A Magyar Agrárkamara szerint a gyengébb termés, a nemzetközi gabonapiaci hangulat miatt dráguló búzának nincs olyan áremelő hatása, melyről a pékek, és a molnárok beszámoltak az utóbbi hetekben, a búza árváltozása nem indokol 30 százalékos kenyéráremelést.

MTI MTI


Mindennapi kenyerünket keressük!
 

Mindennapi kenyerünket keressük!

Sejtjük, miért, mégsem értjük, hogyan találnak népes vevőkörre a gyári kenyerek. A nagyüzemi „magyar fehérkenyér” lassan ehetetlenné válik, se íze, se illata, a héja elrághatatlan, a belseje szétesik, vágáskor elképesztően morzsálódik és másnapra már nem is emlékeztet friss mivoltára.

K.G. K.G.