Kőbányai János Vélemény

Kőbányai János: Pokorni Zoltán könnye

A kibeszélés megszabadít a traumától, de nem a társadalom kollektív emlékezetének hiányából fakadó traumától. A társadalom többségi közössége pedig nem beszélte ki betegsége okát. És ezért nem kaphat feloldást. Sem gyógyulást.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Amiben mi, magyarok igazán profik vagyunk: az áldozatszerep

Hasznos dolog, ha észreveszünk bizonyos, a történelemben ismétlődő mintázatokat, de az talán még fontosabb, hogy megpróbáljuk megérteni a mögöttes okokat. Erre tesz kísérletet A kollektív áldozati szerep szociálpszichológiája című könyv Fülöp Éva és Kővágó Pál szerkesztésében. A nemrég az Oriold és Társai Kiadó gondozásában megjelent kötet Magyarországon hiánypótló, hiszen magyar nyelven mutatja be a kollektív áldozattudat legjelentősebb szociálpszichológiai kutatásait az elmúlt másfél évtizedből, és betekintést nyújt az ezzel kapcsolatos hazai kutatásokba is. Kővágó Pál pszichológussal beszélgettünk.

Marosán György Itthon

A történelem leckéi

A mítoszok tanítása arra jó, hogy újra sárba ragassza az országot.

hvg.hu Tech

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Hányszor és hova, milyen okokból és körülmények közepette szállították koronánkat idegen földre, majd miként tért haza, és mindez hogyan befolyásolta Magyarország mindenkori históriáját? A magyar történelmet kedvelői számára érdekes tudományos-ismeretterjesztő könyvvel állt előt a Magyar Tudományos Akadémia.

Lévai Júlia Itthon

Népszabadság, 1956. november: egy hazugság anatómiája

Aki mindezek ismeretében ragaszkodik ahhoz, hogy a Népszabadság már a megalakulásától kezdve a diktatúrát szolgálta és a Szabad Nép szellemiségét folytatta, arról mindenki látja, hogy hazudik. Történelmi lapszemle.

hvg.hu Nagyítás

Göncz Árpádra emlékezünk

93 éves korában elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnök. 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Képes összefoglalónkban pályájának rövid áttekintésével búcsúztatjuk Göncz Árpádot.

Szántó T. Gábor Vélemény

A történelmi ajánlat

A rendszerváltás után mind a magyar jobboldal, mind a baloldal megkésve kezdett szembenézni elődjei 20. századi felelősségével. Nincs közös nemzeti veszteségtudat, Trianon, illetve a vészkorszak ma is gyakran versengő szenvedéstörténetekként, ideológiaképző erőként jelenik meg az egyes politikai pólusokon, amiben szerepet játszik a rendszerváltás utáni időszak polarizálódása.

hvg.hu Nagyítás

A 90 éves Göncz Árpád köszöntése - Nagyítás-fotógaléria

Kilencven éve, 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Képes összefoglalónkban pályájának rövid áttekintésével köszöntjük Göncz Árpádot.

Fürjes Judit Vélemény

Vitányi Iván: A politikai osztály utat tévesztett

Ha a húsz évvel ezelőtti rendszerváltás idején bevezetik az alapvető szerkezeti reformokat, Magyarország fel tudott volna zárkózni a fejlett nyugati társadalmak szintjére. A politikai elit azonban reformok helyett ígérgetésekbe kezdett – állítja a 85 éves Vitányi Iván, az MSZP egyik alapítója, a Demokratikus Charta egykori szóvivője e a hvg.hu-nak adott interjúban.

Papp László Tamás Vélemény

Görög-magyar párhuzamok és különbségek

Az osztogató (és fosztogató) paternalizmus görög és magyar földön egyaránt elérte teljesítőképességének határait, aztán bedőlt. Mindez azért is figyelemre méltó, mivel e két ország fejlődésének alapvonalai markánsan eltértek a XIX.-XX. században. Úgy látszik, a ráció vastörvényei átívelnek a kulturális sajátosságokon. Mindenütt kiszabva a felelőtlen populizmusért járó büntetést.

Nem sportcipő, hanem sportbakancs: teszten az új Ford Puma

Nem sportcipő, hanem sportbakancs: teszten az új Ford Puma

Az egész országban ingyenes hétfőtől a parkolás

Az egész országban ingyenes hétfőtől a parkolás

1,1 millió fölött a koronavírus-fertőzöttek száma a világban

1,1 millió fölött a koronavírus-fertőzöttek száma a világban

Vasárnap újranyitják a bangladesi varrodákat

Vasárnap újranyitják a bangladesi varrodákat

Több embert halálra késelt egy támadó Franciaországban

Több embert halálra késelt egy támadó Franciaországban

Kivéreztetik a pártokat a koronavírus miatt?

Kivéreztetik a pártokat a koronavírus miatt?

II. Erzsébet: Szebb napok jönnek

II. Erzsébet: Szebb napok jönnek

Koronavírus: egyetlen nap alatt 6 ember halt meg Magyarországon

Koronavírus: egyetlen nap alatt 6 ember halt meg Magyarországon

A címlapról ajánljuk