93 éves korában elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnök. 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Képes összefoglalónkban pályájának rövid áttekintésével búcsúztatjuk Göncz Árpádot.

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel. Temetéséről később intézkednek.

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 1963-ban szabadult.

A második világháborút követően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa volt. 1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé is választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Tisztségét 2000-ig viselte.

Utolsó éveiben az egykori államfő kerülte a nagyobb nyilvánosságot - bár ritkán adott interjút is -, utolsó hivatalos szereplése 2013-ban volt, amikor részt vett egy róla szóló könyv bemutatóján. Egy közeli forrásból korábban úgy értesült a Bors, hogy időskorából fakadó betegeskedése Göncz Árpád miatt egyre ritkábban hagyta el budai lakását, főleg családjával töltötte hétköznapjait.

1990. augusztus 3. - A Magyar Köztársaság Országgyűlése ünnepi ülésén Göncz Árpádot választotta meg Magyarország köztársasági elnökévé.
©
1991. Antall József miniszterelnök és Göncz Árpád köztársasági elnök az Országgyűlés ülésén
©
1991. augusztus 16. - II. János Pál látogatása a Parlamentben. A pápa jobbján Paskai László bíboros, balján Göncz Árpád köztársasági elnök.
©
1998. június 2. - Göncz Árpád az új kormányfőjelölttel a parlament Nándorfehérvári termében
©
Göncz Árpád és Stumpf István
©
1998. - Kövér László, Orbán Viktor és Deutsch Tamás előtt a Parlamentben
©
Göncz Árpád átadja a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét Boross Péternek, a Magyar Köztársaság volt miniszterelnökének.
©
1999. május 3. - Nelson Mandela kitünteti Göncz Árpádot a Dél-afrikai Köztársaság Nagykeresztjével.
©
1999. augusztus 18. - László Ágnes újságíróval és Szalay Zoltán fotóriporterrel a Parlamentben
©
2000. január 15. - Tízéves az Alkotmánybíróság - szakmai konferencián Sólyom Lászlóval
©
Antifasiszta tüntetés a budai Várban - Kovács László, Horn Gyula és Göncz Árpád
©
2000. június 22. - Évzáró a Közép-európai Egyetemen Soros Györggyel
©
2000. - Schmitt Pállal a Magyar Olimpiai Bizottság ülésén
©
2000. augusztus 4. - Mádl Ferencnek, a harmadik köztársaság második elnökének ünnepélyes beiktatása a Kossuth téren
©
2000. október 30. - Zbigniew Brzezinski, az Amerikai Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági főtanácsadója és Göncz Árpád volt köztársasági elnök Nagy Imre szobrának koszorúzásakor
©
Göncz Árpád
©
2003. július 8. - Göncz Árpád volt köztársasági elnök átvette az Európa Intézet Alapítvány által adományozott Corvinus-díjat a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székházában, a magyar és az európai kultúra közötti kapcsolat megerősítéséért tett erőfeszítéseiért. Képünkön Glatz Ferenc, Mádl Ferenc és Göncz Árpád.
©
A Szabad Demokraták Szövetsége 15. születésnapi ünnepségén a Budapesti Kongresszusi Központban. Képünkön Kuncze Gábor, Göncz Árpád és Demszky Gábor.
©
2004. június 14. - Göncz Árpád volt köztársasági elnök lányával, Göncz Kingával az Országgyűlés páholyában, néhány perccel Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszteri esküje előtt.
©
2004. október 25. - Az utolsó sorkatona leszereléséig hátralévő utolsó tíz napot jelképező mérőszalag első darabjának ünnepélyes levágása előtt Göncz Árpád aláírja a centimétert.
©
2005. április 1. - A Demos Magyarország alapítvány bemutatkozó rendezvényén Gyurcsány Ferenccel
©
2005. április 10. - Göncz Árpád volt köztársasági elnök Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke feleségével, Fellegi Katalinnal, valamint Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke József Attila sírjánál. Valamennyien részt vettek a költő születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett zarándoklaton és virrasztáson a Fiumei úti temető 35-ös parcellájánál.
©
2010. - A kolumbiai festőművész, Fernando Botero kiállításán a Szépművészeti Múzeumban
©
2011. - Megemlékezés ifjabb Bibó Istvánnal édesapja sírjánál
©
2012. - Göncz Árpád és felesége, Zsuzsa asszony otthonukban
©
Göncz Árpád 90. születésnapja alkalmából civilek szerenádot tartottak a Vérhalom téren.
©
Vissza-vissza - harsogták a résztvevők, akik a boldog születésnapot is elénekelték Göncz Árpádnak.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Elhunyt Nelson Mandela, a 46664-es fogoly - Nagyítás-fotógaléria

Huszonhét évet töltött börtönben, de ez sem törte meg. Viselkedésével, tartásával, nézeteivel egy ország történelmét írta át, jelképévé vált a polgárjogi harcnak, kiállásával pedig - legalább részben - a világot is megváltoztatta. Nelson Mandela, a híres 46664-es fogoly, 95 éves korában, csütörtökön meghalt. Képes összeállításuk egy igazán nagy ember életének kulcsmomentumairól.

hvg.hu/MTI Nagyítás

Mick Jagger 70 éves - Nagyítás-fotógaléria

Pénteken ünnepli 70. születésnapját Mick Jagger, a legendás brit rockzenekar, a Rolling Stones frontembere. Jagger 1943-ban látta meg a napvilágot Dartfordban Michael Philipp Jagger néven. Az eleinte jó tanuló, templomi kórusban éneklő mintagyerek hamar a rockvilág fenegyerekévé vált. Későbbi zenész- és szerzőtársával, Keith Richárddal már öt éves korában megismerkedett, azonban mivel évekre szem elöl tévesztették egymást, csak 1962-ben alapították meg a Rolling Stonest. Első fellépésük 1962. július 12-én volt, ám jellegzetes zenei hangzásuk mellett Jagger "botrányos" színpadi viselkedésének is köszönhetően már a hatvanas évek közepére a jólfésült Beatles versenytársaivá váltak. Bár a szkeptikusok már többször a zenekar kifulladását jósolták, Mick Jagger és a Rolling Stones az idei Glastonbury fesztiválon is bebizonyította, hogy nemcsak a rocktörténelem-könyvekben, de a színpadon is ott van még a helyük.

hvg.hu Nagyítás

50 éves az Erzsébet híd – Nagyítás-fotógaléria

Ötven éve adták át Budapest egyik legnevezetesebb hídját, melyet a második világháború után újraépítettek, melyen egykor villamos is közlekedett, s amely ma talán a legforgalmasabb fővárosi átkelő. A Sávoly Pál által tervezett, Erzsébet királynéról elnevezett híd ma az első kerületet köti össze ötödikkel, teljes hossza pedig 378,6 méter. Elődje az akkori időkben műszaki csodának számított, 1894-ben tervezték, építési munkálatai 1903 őszén fejeződtek be, tervezésében Czekelius Aurél, Kherndl Antal, Gállik István, Beke József és Nagy Virgil vettek részt. Az első híd a németet csapatok 1945 telén lezajlott visszavonulásának esett áldozatul. Január 18-án a budai oldalon végzett robbantás után a híd összedőlt, a kár nagysága miatt végül lehetetlennek tűnt a helyreállítás, így újjáépítették. A második, kábelhídnak épített átkelő 1961 és 1964 között épült, a forgalomnak november 21-én adták át. Az elmúlt ötven évben része volt taxisblokádban, hat sávja kerékpáros-felvonulások útvonalául szolgált, de volt itt politikai nagygyűlés, tüntetés, 2002-ben pedig még el is foglalták.

Iliás-Nagy Katalin Nagyítás

80 éves a dalai láma

Egyszerű parasztcsaládban született. Hároméves sem volt, amikor felfedezték benne az egyik legnagyobb vallás vezetőjét. Tizenöt évesen egy háború előtt álló ország vezetőjévé vált. "Dalai láma – ahány ember, annyifélét ért e kifejezésen. Vannak, akik úgy értik, élő buddha vagyok, az irgalom bódhiszattvájának, Avalókitésvarának földi megtestesülése. Másoknak azt jelenti, „istenkirály” volnék. ... Amikor száműzetésbe menekültem, ellenforradalmárnak és parazitának neveztek. Csakhogy magam úgy vélem, a föntiek közül egyik sem illik rám, számomra a „dalai láma” egyszerűen az általam betöltött tisztség viselője. Emberi lény vagyok én is, történetesen tibeti, aki úgy döntött, hogy buddhista szerzetes lesz" – írta magáról negyed századdal ezelőtt életrajzi könyvében Tendzin Gyatso, a XIV. dalai láma, aki nemrég Magyarországon is járt, és lerántotta a leplet a dobogókői szívcsakra titkáról.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

50 éve halt meg Edith Piaf – Nagyítás-fotógaléria

Soha nem volt könnyű élete a világ talán leghíresebb sanzonénekesnőjének. Nagy szerelme halála után rászokott az alkoholra és a morfiumra, de élete legnagyobb szenvedélye mindig is a színpad maradt – képösszefoglaló.

hvg.hu Nagyítás

A pucér modell: Kate Moss 40 éves – Nagyítás-fotógaléria

Január 16-án ünnepli 40. születésnapját Kate Moss. De vajon rémálom-e ez a nők által rettegett kor számára? Nem valószínű, ő ugyanis még mindig a világ egyik legjobban kereső modellje, úgy is, hogy anti-szupermodellként vonult be a divattörténelembe 17 éves korában – félmeztelenül.

hvg.hu Nagyítás

Bob Marley 70

Pontosan hetven éve született Robert Nesta Marley, vagy ahogy mindenki ismeri Bob Marley, aki bár a legtöbbeknek egyet jelent a reggae-stílussal, valójában jóval több volt ő egy tehetséges dalszerzőnél. A legendás Wailersszel készített dalai tele voltak filozófiai, vallási témákkal, a későbbi popkultúrára gyakorolt hatása pedig felbecsülhetetlen. Kingston szegénynegyedében nőtt fel, a hatvanas években élt Amerikában is, de igazán '72-ben robbant a Catch The Fire albummal. A marihuána gyógyító szentségét és a pánafrikanizmus nézeteit hirdette. 1981-ben, hosszas betegeskedés után, rákban hunyt el, de szellemi és zenei öröksége ma is elevenen él.