Egy amerikai sörfőzde egy 133 éve elsüllyedt utasszállító hajó maradványai között talált palackozott sörökből mikrobiológiai eljárással kivont élesztőből készítette el új sörét.
A sörfőző asszonyok története évezredes, és sokáig ez igencsak tiszteletre méltó női foglalkozásnak számított. Aztán úgy alakult, hogy belőlük lettek azok a csúcsos kalapos, üstös, seprűs banyák, ahogy ma a nyugati kultúrában a boszorkányokra gondolunk.
Egy pohár tej, vagy gyümölcslé is több kalóriát tartalmaz, mint egy pohár sör, ami ráadásul nem mindig hidegen, és nem mindig a sörcsapról ajánlott. Öt tévhit Hrabal kedvenc italáról.
A sörgyártás melléktermékeként keletkező hulladékhővel fűtik egy épülő lakónegyed lakásait és üzlethelyiségeit az ausztriai Grazban, valószínűleg Európa első ilyen jellegű projektjében.
Még sosem főztek annyi sört a cseh sörgyárak, mint tavaly. A szlovákok, a németek és a lengyelek a legnagyobb fogyasztók az EU-ban, de a Csehországba látogató turisták is szépen teljesítettek.
A szüreti mulatsághoz a bort kapcsolja a magyar, de van olyan ország, ahol ez nem ilyen egyértelmű. A sör alapanyagának számító komlót is lehet kézzel szedni, még ha a legtöbb ember azt sem igazán tudja, hogy néz ki ez a növény. Mi sem, ezért elmentünk szüretelni Válra, ahol két kisüzemi sörfőzde nevelgeti a sör fűszerének tartott komlót.
A magyar sörgyárakban is ipari enzimeket használnak a főzéshez, amit azonban a szakma nem tart aggályosnak, sőt, a fogyasztói igényekkel magyarázzák. Nagyobb baj, hogy a magyar sörökön általában nincs feltüntetve a szárazanyagtartalom, amiből következtetni lehetne a sör minőségére. Sokszor a prémium sörnek hitt sörökről is kiderül, hogy például kukoricadara az alapanyaga, az importsörökről pedig, hogy nálunk más recept alapján készül, mert úgy olcsóbb. Bár a gyártók szerint a kukoricasör nem ördőgtől való, tény: a minőségről idehaza a fogyasztó csak az ár alapján tud tájékozódni.
Tavaly két könyv is megjelent a változásokra bőségesen megérett sörpiacon fújdogáló új szelekről. A sörforradalomnak is nevezett jelenség alatt a kisüzemi sörök előretörését és jó néhány újra felfedezett – többnyire tradicionális – sörtípus újbóli megjelenését szoktuk érteni. A Vétek-Rosenstein féle Sörkönyvről már írtunk, most az Alinea Kiadó Kézműves Sörkalauzát vesszük szemügyre.
A magyar közösségi finanszírozás abszolút csúcstartójává lépett elő a Brewie, miután több mint 200 millió forintot gyűjtött össze az Indiegogo-n. A kampányt péntek este hatkor zárják.
Megkezdődött az automata otthoni sörfőzőgép gyártása, amelyre a világ minden pontjáról érkeztek megrendelések. Ennek örömére a Brewie újra elindította közösségi finanszírozási kampányát, így jövő hét szerdáig, még az ön darabja is felkerülhet a futószalagra.
Ha sörfőzésről van szó, az ember nem ismer lehetetlent - így lehetnek ezzel az Atacama-sivatag lakói is, akik a világ egyik legszárazabb helyén laknak. A chileiek az arrafelé ritkaságnak számító ködből nyerik a sörhöz nélkülözhetetlen vizet és a sörfőzők elmondása szerint ez az eljárás adja söreik különleges ízért. Beszámolók szerint a köd-sör íze a skót világos sörökhez hasonló.
Egy magyar startupnak köszönhetően, már akár 80 forintból megfőzheti saját kézműves sörét. Az automaták tegnap óta előrendelhetőek egy közösségi finanszírozási oldalon.