hvg.hu Gazdaság

Óriási pofont adott az Ab Matolcsyéknak

Elkaszálta az Alkotmánybíróság az MNB-s pénzek elrejtését lehetővé tevő törvényt. Az Ab kimondta: a közpénz nem veszíti el közpénz jellegét attól, hogy az MNB egyik alapítványába vagy cégébe csatornázza. A másik jogszabály-módosítást viszont nem találta alkotmányba ütközőnek a testület, ami azt jelenti, hogy a Magyar Posta szerződéseit nem kell nyilvánosságra hozni, még visszamenőleges hatállyal sem, kivéve, ha egy adott adatkikérési perben a bíróság úgy ítéli meg, hogy a szóban forgó adat nyilvánosságra kerülése nem rontja a cég üzletét.

hvg.hu Itthon

Trócsányinál tiltakozik a jogrend érdekében a Ptk. megalkotója

Nyílt levelet írt Vékás Lajos jogászprofesszor Trócsányi Lászlónak, mert a tárca teljesen át akarja írni a zálogjogra vonatkozó szabályozásokat a polgári törvénykönyvben, pedig az általa is megalkotott új jogszabálytár még két éve sincs hatályban. A jogtudós félti a jogbiztonságot, szerinte túl korai a módosítás, valamint érdekcsoportokat és lobbit sejt a módosítások hátterében.

Torontáli Zoltán Gazdaság

Stiklik garmadáját kínálja az új lakásáfa

Szitával meri a vizet a kormány az 5 százalékosra csökkentett lakásáfával. A cél az volt, hogy szociális álruhába rejtve, vagyis Brüsszelt kicselezve hozzák helyzetbe az építőipart, de olyan sok lyukat hagytak a rendszerben, hogy a kreatívan gondolkodó kis- és nagybefektetők, magánszemélyek és a rózsadombi villák építői, voltaképpen boldog-boldogtalan is rámozdulhat a tálcán kínált lehetőségekre. Vágyik egy nyaralóra? Papíron házat vegyen vagy építsen, másnap pedig átminősíttetheti a kéglit azzá, ami valójában, nyaraló. Ja, és saját vagy ismerőse cége építse a lakást, azt adja el magának, így milliókat nyer. Tovább is van, mondjuk még.

hvg.hu Itthon

Orbán szavait máris törvénybe iktatnák

A bevándorlás veszélyezteti kultúránkat, a kvóta szétteríti a terrorizmust - a napirend előtti Orbán-beszédből ismerős retorikai fordulatok kerültek be a kvótatörvényről szóló javaslat preambulumába, amit a párizsi vérengzés utáni hétfőn módosítottak jóval szókimondóbbra. Beleírták a kerítésépítést is.

hvg.hu Itthon

Ingyenwifit minden faluba! Itt a kormány internettörvény-tervezete

Átfogó törvénycsomag szabályozná újra a digtális Magyarországot – írta a kormányközeli Magyar Idők. Az iskolák eszközellátottságától az internetáfa csökkentésén át a startup cégek befektetőinek támogatásáig minden szinten átkalibrálnák a jogszabályokat. A tervezet részben Deutsch Tamás iternetkonzultációjának eredménye.

hvg.hu Itthon

Titkosszolgálati emberek ülhetnek be szerkesztőségekbe, ha így marad Pintér módosítója

A Pintér Sándor által benyújtott módosítócsomagban szerepel egy olyan passzus, ami szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok tartalomszolgáltatókhoz is küldhetnek munkatársakat, akiket kötelező alkalmazni. A módosítást úgy is lehet értelmezni, hogy akár tévékhez, rádiókhoz, híroldalakhoz is érkezhetnek kötelezően felveendő titkosszolgálati munkatársak, de valószínűbb az, hogy egy módosítóval kiveszik a passzust a javaslatból a jövő héten.

MTI/hvg.hu Itthon

Elmondták, milyen lesz Orbán új időszámítása

Trócsányi László parlamenti expozéban vezette fel a menekültügyi törvénymódosításokat. Egyebek mellett lehetőség lesz arra, hogy a kormány átmeneti időre tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdessen ki, szigorítják az illegális határátlépés szabályait.

hvg.hu Itthon

Pluszjogokat adna a kormány a befogadott menekülteknek

Megjelentek a kormány honlapján a menekültügyi módosítások, amelyek között van néhány meglepő is: a jövőben nemcsak a menekült-, hanem az oltalmazott státuszúak is részesülhetnek családtámogatásban. A módosítások között szerepel az is, hogy a magyar állam meghálálná a segítséget az embercsempészek leleplezésében segítő menedékkérőknek. A befogadottaknak kötelező jelleggel el kell fogadniuk a felajánlott közmunkát – ez is a tervezett változások közé tartozik.

hvg.hu Gazdaság

A keményen dolgozó kisemberek meghekkelték a vasárnapi boltzárat

Bármennyire is elszántnak mutatkozott eddig a kormány a vasárnapi boltzár ügyében, minden jel szerint most először meghátrál. Jóval hamarabb változtatnak ugyanis a szabályokon, mint tervezték. A boltok hajnalban is nyitva lehetnek, a kezdést a munkába sietők örömére 6 óráról fél 5-re előrehozzák, de a rendszeren emellett is több rést ütöttek már a különböző érdekcsoportok.

MTI Itthon

Elkészült a felsőoktatás újraszabályozása: a szakok 15 százalékát eltörlik

A jövőben kétfajta alapvető intézménytípust különítenének el, az egyetemet és az alkalmazott tudományok egyetemét. A módosítás alapján speciális kompetenciatesztet íratnak majd a hallgatókkal a képzés elején és végén, hogy láthatóvá váljon a fejlődésük. Rendeletben írnák elő, hogy 2020 után ne lehessen felvételizni középfokú nyelvvizsga nélkül. A módosítást már júniusban törvénybe iktatná a parlament a tervek szerint.

MTI Itthon

Kamaszokból csinálna polgárőrt egy új fideszes javaslat

Az egyesületek inkább adminisztratív, illetve támogató jellegű feladatokra használhatnák a még nem felnőtt korú önkénteseket a javaslat szerint. A 18 év alatti ifjak közreműködhetnének a tájékoztatásban, iratok előkészítésében, a katasztrófákra való felkészülésben és az ellenük való védekezésben.

1 2 3 4 5 6 7
11
Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak

Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A címlapról ajánljuk