MTI / hvg.hu Tech

A fiatalok jól tudják, hogy a Facebook és a Snapchat manipulálja őket, de nem szeretnének leszakadni róluk

A mai amerikai tinédzserek gyakran nyomkodják az okostelefonjukat, többségük szinte folyamatosan figyeli a közösségi médiát, és jobban szeretik a szöveges üzengetést, mint a személyes beszélgetést – ez derült ki a Common Sense Media nevű nonprofit szervezet által végzett, az amerikai 13-17 évesek körében reprezentatív felmérésből. A sok szempontból itthoni viszonyok közt is érvényesnek tűnő eredményekkel előálló kutatók azt is megállapították: a kamaszok életére saját érzetük szerint jó hatással van a közösségi média, magabiztosabbnak, kevésbé magányosnak és kevésbé letörtnek érzik magukat.

hvg.hu Élet+Stílus

Mitől lesz valaki terhes? És baj, ha kicsi?

A fiatalok jó része még mindig nincs képben a szexualitással, pedig az egészséges testi-lelki fejlődéshez szükséges, hogy a gyerekek tudják, mi történik bennük, kérdezhessenek, és rájuk szabott, de valódi információt kaphassanak. Kiderült, milyen kérdések foglalkoztatják őket a leginkább.

Vándor Éva - Czeglédi Fanni Élet+Stílus

Szégyen és stigma: amikor egy tinédzser anya lesz

A kiskorú anyáknak támogatásra, nem megbélyegzésre van szükségük. Ezt Magyarországon különösen tudatosítani kell, 2005 óta ugyanis stagnál a tinédzserterhességek száma – pedig jelentősen csökkenhetne is.

Gócza Anita Kult

„A gyerekeknek azzal teszünk jót, ha foglalkozunk az üggyel”

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 11. c osztálya Rohamivók címmel musicalt mutatott be a tinédzserek életéről. Mindezt úgy, hogy a színpadon egyáltalán nem finomkodnak: kiderül, milyennek látnak a tinik minket, szülőket – kellő szerencsével még 1-2 saját mondatot is felismerhet a figyelmes anyuka vagy apuka – , és megmutatják, hogyan buliznak a mai középiskolások.

hvg.hu Tech

Durva tiltás jöhet az interneten

Kedden tárgyalja az Európai Unió azt a tervezetet, amellyel elzárnák a 16 éven aluliakat az online játékoktól és közösségi oldalaktól, de még az emailezés lehetőségétől is. A tiltás nem csak durva, hanem életszerűtlen és alighanem innovációellenes is.

Lukács Andrea Plázs

Csak a haveroknak és a Facebooknak él a gyerek?

Nem szabad egyszerű kortünetnek betudni, ha a gyerek elkezd elfordulni a szüleitől és csak a barátaival törődik – állítja Gordon Neufeld és Máté Gábor. A család ereje című kötetük a kortárs-orientáltság veszélyeire hívja fel a figyelmet, és arra motivál, hogy igenis próbáljuk meg visszahódítani gyerekeinket a felelőtlen barátoktól, és a lélekölő digitális örömöktől.

Hercsel Adél Kult

„Haveri találkozó, némi szexeléssel” – durva tabló a mai kamaszokról

Kiüresedett szex, pusztító alkohol- és drogfogyasztás, unalom, boldogtalanság – rendkívül aggasztó képet fest a mai kamaszok szokásairól, életviteléről, mentális egészségéről egy nemrég megjelent riportkönyv. Noha a kötet nem tudományos mű, s nem reprezentatív kutatásra épül, a tinikre leselkedő veszélyekről sok minden kiderül.

hvg.hu Plázs

Tabuk az anyaságról: nők, akik leírták azt, amit nem szokás

Abban, hogy az anyaság a világ legcsodálatosabb érzése, valószínűleg minden – vagy majdnem minden – nő egyetért. Ám itt meg is áll a tudomány, mert a nehézségekről valahogy nem illik beszélni. A Richter Gedeon Nyrt. és a Rácz Zsuzsa író által alapított Terézanyu Klub idén is pályázatot hirdetett kisgyermekes anyáknak. A díjakat csütörtökön adták át.

hvg.hu Tech

Kutatás a Facebookon: donorok, elszökött tinédzserek és rejtőző gyilkos

Sikeresen találtak vesedonort a Facebookon, elszökött tinédzserek üzennek haza a közösségi oldalon, sőt, már a kilencvenes években elhunyt Szathmáry Nikolett gyilkosa után is ott nyomoznak. A Facebookon próbálja megtalálni örökbe adott testvérét egy magyar lány is. A közösségi hálónak olykor haszna is van, nem csak csaló levelek és átverések terjednek rajta.

1 2

A címlapról ajánljuk