Ön is édesebbnek érzi az ételt, ha picit megsózza? Van rá logikus magyarázat
Japán kutatók egereket vizsgálva mutatták ki, miért lehetséges az, hogy az édes ételek megsózása csak még édesebbé teszi azokat.
Japán kutatók egereket vizsgálva mutatták ki, miért lehetséges az, hogy az édes ételek megsózása csak még édesebbé teszi azokat.
Német kutatók muslicák vizsgálatakor fedeztek fel egy olyan mechanizmust, ami azt mutatja, hogy az agy szerotonint termel, ha megfelelő minőségű táplálékot fogyaszt az állat. Hasonló módon működhet az emberi szervezet is is.
Miért és hogyan érdemes belevágni a növényi alapú táplálkozásba? Hol vannak a buktatók, kinek, miért érheti meg? Nem akarjuk levenni a húst senki tányérjáról, de megmutatjuk mivel jár ha úgy dönt, rá sem teszi. Ki más tudná hitelesebben bemutatni ennek folyamatát mint két korábban húst hússal evő ember?
Amerikai kutatók szerint napi két kanálnyi ecet elfogyasztása jelentősen enyhítheti a depressziós tüneteket, de ennél kisebb mennyiségnek is hasonlóan jótékony hatása van.
Amerikai kutatók szerint számos pozitív egészségügyi hatás mellett azért is lenne érdemes elhagyni a cukrot, mert a bevitele növelheti az ember biológiai életkorát.
Ausztrál kutatók szerint több oka is van annak, hogy a Nemzetközi Űrállomáson lévők kevésbé élvezik az étkezéseket.
A 21. századi ember életmódjának számos előnye, ugyanakkor rengeteg hátránya is van. Minden elérhető szinte karnyújtásnyira, de épp ennek a kényelemnek köszönhetően sok kellemetlen, adott esetben súlyos betegségnek is ki vagyunk téve. Annak érdekében, hogy ezeket elkerüljük – legyen szó szív- és érrendszeri problémákról vagy épp az aranyérről – csak néhány alapvető dologra kell odafigyelnünk, amelyek akár a napi rutinunk részévé is válhatnának.
Az egyik emlékezetes reklámban az elfoglalt üzletasszony mindig rohan, épp csak bekap valamit – míg a menetrendszerűen fellépő gyomorproblémák miatt végre megvilágosul, és megfelelő bélflórát tartalmazó joghurt fogyasztásával billenti helyre belső állapotait. A kapkodás és a rendszertelenség tényleg nem válnak előnyére a szervezetünknek, de a napközbeni étkezés megtervezése, összeállítása valóban nem egyszerű feladat.
A kalóriabevitel csökkentésének egyik legegyszerűbb módjához elég az órát figyelni – mutat rá egy friss vizsgálati eredmény.
Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a brokkoliban lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a sroke kialakulásának kockázatát is képes lehet csökkenteni.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Vízivárosban hárítottuk a karácsonyt.
A karácsonyról általában senkinek sem az aranyér jut először az eszébe, noha ilyenkor fokozottan érdemes figyelnünk az egészségünkre. A december az ünnepi készülődésről és a rengeteg finomságról szól, ami megterhelheti a szervezetünket, ráadásul annál, aki ülőmunkát végez, és esetleg az ünnepek alatt sem tud pihenni, tovább nőhet az aranyér kockázata. A lényeg a kiegyensúlyozott táplálkozás és a testmozgás.
Brit, új-zélandi és szingapúri kutatók nemrég arra voltak kíváncsiak, a terhességet tervező nők szervezetének milyen a vitaminháztartása. Az eredmény nem túl szívderítő.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Tabánban, az Attila úton.
Bár a KSH adatai és az egyre szélesedő társadalmi különbségek nem ezt mutatják, a magyarok nagy része télen legalább egyszer beül egy olyan étterembe, ahol a látogatását finom és különleges ételek, barátságos helyszín, udvarias kiszolgálás teszi emlékezetessé.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Máriaremetén jártunk, "az olasznál".
Kanadai kutatók kimutatták, hogy az az eper rendszeres fogyasztása mennyire jó hatással lehet a kognitív képességekre.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Zuglóban, a Szaletlyben jártunk.
Bár már hosszú ideje alapja az ázsiai konyhának a hínár (vagy alga), Európában csak mostanában vált divatos „szuperélelmiszerré”. Azonban nincsen új a nap alatt: egy friss kutatás bebizonyította, hogy a tengeri algát már sok ezer évvel ezelőtt rendszeresen fogyasztották a kontinensünkön.
Egy felmérésből kiderül, hogy az olaszok és a franciák mellett a Puerto Ricó-iak, sőt a magyarok is kifejezetten elégedettek a mindennapi étkezésükkel, szemben az angolokkal.