Többen halnak bele az egészségtelen táplálkozásba, mint a dohányzásba
Ha egészségesebben táplálkoznánk, akkor ötből egy esetben a korai halálozás megelőzhető lenne. Valójában nem azzal van a baj, amit megeszünk, hanem azzal, amit nem.
Ha egészségesebben táplálkoznánk, akkor ötből egy esetben a korai halálozás megelőzhető lenne. Valójában nem azzal van a baj, amit megeszünk, hanem azzal, amit nem.
Ausztrál kutatók megfejthették, miért rövidíti meg az életet a magas fehérjetartalmú étrend, mint amilyen például a paleo(lit) diéta is. Az új eredmények azt is alátámasztják, hogy a szénhidrátok nem feltétlenül kerülendők, ahogy sokan állítják.
Szép lenne még mindig azt hinni magunkról, hogy racionális lények vagyunk, erős morális iránytűvel - de erre a tudomány sajnos rácáfol. Az érzelmeink, a fizikumunk, a szabadidős tevékenységeink, és nagyon úgy tűnik, hogy az étrendünk is hat a lelkiismeretünkre, és befolyásolja, milyen morális döntéseket hozunk.
Nincs egyetlen optimális emberi étrend egy új kutatás szerint, amely mai vadászó-gyűjtögető közösségek étkezését vizsgálta, akik teljesen eltérő táplálékaik ellenére kitűnő emésztésnek örvendtek.
A vikingek kora óta drasztikusan megnőtt a házi macskák mérete - pedig sok háziasított állatfajnál épp az ellenkezője történt. A kutatók meglepő okokat találtak.
A vegán az új bio – a 2018-as év táplálkozási trendje azonban nem állt meg az élelmiszerboltok kínálatában. A húsmentes étrend térnyerése komolyan átrendezheti a gazdaságot is, már ha nem jön egy újabb divat.
A helyes táplálkozás jobban növeli a csontok erősségét és a csonttömeget, mint a testedzés – állapították meg a Michigani Egyetem kutatói, akik egereken vizsgálták az ásványianyag-tartalmú étrendkiegészítők szedése és a mozgás hatásait.
Mikor lett az evésből életfilozófia, hivatkozási alap, vallás? Mikor túrta ki az egészségmánia az élet élvezetének képességét? És hogyan enyhíti a superfood a halálfélelmet? Mindennapi illúzióink a megvonás örömétől a méregtelenítés mámoráig.
A pótkávék azért alakultak ki, mert a háború idején nem volt rendes kávé, most viszont az egészséges étrend jegyében megint előtérbe kerültek a kávémentes kávék.
A világ első ismert mindenevő cápafajaként azonosították amerikai kutatók a kerekfejű pörölycápát (Sphyrna tiburo), amelynek étrendjét nagyjából 60 százalékban tengeri fű teszi ki.
Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a zöldségfogyasztás a stresszt is csökkenti.
Ugyanakkor nem eszik olyan forrón a kását: a vegánok számára is van némi megkötés – derült ki abból a nagyszabású kutatásból, amelynek eredményei az amerikai dietetikusok társaságának hivatalos lapjában jelentek meg.
Felcsatoljuk, és már mehetünk is a közértbe vásárolni. Nem fogunk mellényúlni, mert az okoskarkötő megmondja, mit érdemes levennünk a polcról.
Csokoládé- vagy káposztaleves-diéta? Vega legyek vagy inkább paleózzak? Zsír vagy olivaolaj? Glutén- vagy a laktózmentes? Megannyi kérdés, és megannyi csodát ígérő módszer és forradalmi újítás cirkulál a fogyókúra- és az étrendpiacon: szinte minden napra jut valami, ami azt ígéri, hogy megváltoztatja az életünket, meggyógyít, és jobb emberré tesz. Holott a valóságban nincsenek csodák: az egészséges és tartós fogyás a rengeteg ígérettel kecsegtető divatdiétákhoz képest viszonylag lassú és küzdelmes folyamat, ami egyben életmódváltást is jelent. Szakemberek segítségével jártunk utána, hogyan különböztessük meg egymástól az átverést és a valóban bevált, egészséges módszereket.
Egy kutatás szerint a fehér kenyerek is növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát.
Mókás műsort adott gazdájának és az internetnek köszönhetően minden rajongójának Juniper, a házi róka. Hónak nézte az ágyra terített fehér takarót és kitartóan próbált beleásni. Gazdája szerint Juniper jó fej, de nem ölelgetnivaló kis házi kedvenc.
Drága, nem tápláló, nehéz hozzájutni az alapanyagokhoz - hangzanak az ellenérvek, de a Magyarországon is egyre népszerűbb életmód hívei állítják, a veganizmus itthoni viszonyokhoz is adaptálható. Ráadásul az egész nem a táplálkozásról, hanem a felelősségvállalásról szól. Egy budapesti nyers vegán üzlet vezetőivel és a vegán receptkönyvét frissen megjelentető Steiner Kristóffal beszélgettünk.
Semmi mást nem volt hajlandó fogyasztani egy most 37 éves brit nő három évtizeden keresztül, csak tükörtojást sültkrumplival. Végül egy terapeuta segítségével már zöldségeket is eszik.
Míg egy átlagos napon észrevétlenül fél és egy liter körüli folyadékot párologtatunk el a bőrünkön keresztül, addig kánikula idején verejtékcseppek formájában ennek többszöröse távozik. Most öt egyszerű, de nagyszerű tippet ajánlunk izzadás ellen.
Világszerte romlik az emberek étrendje, Magyarország pedig az egészséges étrendet tekintve a legrosszabbak között van – írja a The Lancet című brit orvosi folyóirat.