szerző:
hvg.hu

A vikingek kora óta drasztikusan megnőtt a házi macskák mérete - pedig sok háziasított állatfajnál épp az ellenkezője történt. A kutatók meglepő okokat találtak.

Sok állatfajra az a jellemző, hogy háziasítás után csökken a méretük. Egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vadon élő rokona, a szürke farkas. A vikingek macskáival viszont valami különleges dolog történt:

nagyobbak lettek.

Az új (és meglepő) felfedezést még vizsgálják a kutatók, és egyelőre azt gyanítják, hogy mindez azért történhetett, mert a vikingek jól etették a macskáikat - de nem azért, amire gondol.

Wim Van Neer, a Belga Királyi Természettudományi Intézet archeozoológusa a Science-nek azt mondta, ilyen változást eddig sehol máshol nem dokumentáltak. Van Neer egyébként nem vett részt a vizsgálatban.

Válogatós kezdetek

Julie Bitz-Thorsen a koppenhágai egyetemen tanult, mikor mentora, a szintén archeozoológusa Anne Birgitte Gotfredsen szokatlan feladatot adott neki: nézzen át át több tucat zsákot, ami különböző dán régészeti feltárások anyagait tartalmazta, és válogassa ki a macskacsontokat. Gotfredsen ugyanis arra volt kíváncsi, miben különböztek a vaskori, a vikingek korában élő és a középkori macskák mai társaiktól.

A házimacskák a domesztikált Felis silvestris lybica, avagy az afrikai vadmacska leszármazottai. A macskatartás első bizonyítékai az i.e. 7500-ból származnak Ciprusról, a tudósok szerint Dánia területén az i.sz. 200-tól éltek macskák a ház körül.

A viking kori emberek elsősorban a bundájukért tenyésztették a macskákat - illetve persze azért, mert hasznosnak bizonyultak a rágcsálók ellen. I.sz. 850-1050 között

a macskaprém kifejezetten drága volt Dániában.

Az új kutatás számára tehát Bitz-Thorsen gondosan kiválogatott több száz macskakoponyát, combcsontot, sípcsontot a zsákokból - amikben mellesleg kutya- ló- és szarvasmarhacsontok is voltak.

A macskamaradványok több mint 2000 éven íveltek át a bronzkortól az 1600-as évek végéig. És sok származott olyan vermekből, ahova a vikingek a gondosan megnyúzott macskatetemeket dobták. Ennek a műveletnek a nyomai egyértelműen rajta vannak a csontokon vágások formájában.

Finom falatok és nyugis élet

A kutatócsoport ezután összehasonlította a macskacsontokat a modern dán macskák (az 1870-es évektől napjainkig) adataival.

Azt találták, hogy a viking kor és a 21. század között a macskák átlagosan 16 százalékot nőttek.

A vizsgálat Dánia területére korlátozódott, így nem lehet általánosítani, viszont egy 1987-es német kutatás is hasonló eredményre jutott: a középkori macskák kisebbek voltak, mint a maiak.

A növekedés egyik oka az lehetett, hogy a macskák több ételhez jutottak. A középkor folyamán ugyanis a városok növekedése a kártevők szaporodásához is hozzájárult, aminek eredményeként a macskák is több táplálékhoz jutottak. Így pedig a számuk és valószínűleg a méretük is nőtt. Az évszázadok folyamán aztán a macskák ráadásul megbecsült házikedvencekké is váltak, finom falatokkal kényeztették őket, így már nem kellett energiát ölniük a táplálékuk felkutatásába és elejtésébe.

Az még nem világos, hogy a macskák egyszerűen azért lettek nagyobbak, mert többet ettek, vagy mert a génjeikben is megváltozott valami

mondta  Claudio Ottoni, aki az oslói egyetemen foglalkozik a macskák háziasításával. Hogy ezt a kérdést megválaszolhassák, a kutatóknak meg kell vizsgálniuk az ősi macskák DNS-ét, hogy a változó étrend okozott-e kimutatható kémiai nyomokat.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás