szerző:
hvg.hu

Szép lenne még mindig azt hinni magunkról, hogy racionális lények vagyunk, erős morális iránytűvel - de erre a tudomány sajnos rácáfol. Az érzelmeink, a fizikumunk, a szabadidős tevékenységeink, és nagyon úgy tűnik, hogy az étrendünk is hat a lelkiismeretünkre, és befolyásolja, milyen morális döntéseket hozunk.

Itt van mindjárt a gyömbér, amit gyakran ajánlanak például hányinger, émelygés csökkentésére.

A kanadai Brit Columbia Egyetem kutatói rájöttek, hogy azok az emberek, akik gyömbért esznek, enyhébb ítéleteket hoznak, mint azok, akiknek cukortablettát adtak. A kísérleteket kettős-vak helyzetben csinálták, ami azt jelenti, hogy sem a résztvevők, sem a velük együttműködő kutatók nem tudták, ki kapott gyömbért, ki placebót. 

Az első vizsgálatban 242 résztvevőt kértek meg, hogy értékeljék, mennyire tartották gusztustalannak a nekik mutatott képeket. Ezek a fotók egy objektíven növekvő skálán egyre gusztustalanabbak voltak: a rothadó hústól (kicsit gusztustalan) a vécébe hányó ember (eléggé gusztustalan) képéig.

A második vizsgálatban 306-an vettek részt, nekik azt kellett eldönteniük, hogy mennyire találják “gyalázatosnak” az adott szituációt, mint például az unokatestvérek közti házasság, vagy ha egy hullaházi dolgozó megérinti egy halott nyitott szemét.

A harmadik vizsgálat a második ismétlése volt, csak több résztvevővel, a negyedik pedig már erősen morális helyzeteket vizsgált, mint amilyen a gondoskodás/bántalmazás (pl. ok nélkül megütni egy osztálytársat), a korrektség (pl. csalni a vizsgán), a lojalitás (pl. valaki nem megy el a szülei temetésére, mert rossz viszonyban voltak), az autoritás (pl. egy kamasz felhasítja a rendőrautó kerekeit) és erkölcsi visszásságok (pl. valaki megeszi a kutyáját, miután azt elütötte egy autó).

Mindezek után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy amikor a résztvevőknek gyömbért adtak, kevésbé ítélték el a kevésbé gusztustalan és kíméletlen helyzeteket. Ez arra utal, hogy a gyömbér hányingercsökkentő tulajdonságai (és úgy általában az émelygés érzése) egy határig befolyásolják a morális döntéseinket.

Emellett pedig arra is bizonyíték, hogy mikor morális döntést hozunk valami helyénvalóságáról, akkor részben abból indulunk ki, hogy mennyire vagyunk rosszul tőle.

Szerencsére nem függ minden az ebédünktől, a gyömbér hatásai ugyanis annyira enyhék, a kulturánk morális beidegződései pedig olyan erősek, hogy a fajsúlyos eseteket a gyömbérkörülmény egyáltalán nem érinti.

(IFLScience)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vándor Éva Élet+Stílus

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mikor lett az evésből életfilozófia, hivatkozási alap, vallás? Mikor túrta ki az egészségmánia az élet élvezetének képességét? És hogyan enyhíti a superfood a halálfélelmet? Mindennapi illúzióink a megvonás örömétől a méregtelenítés mámoráig.

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között