szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szép lenne még mindig azt hinni magunkról, hogy racionális lények vagyunk, erős morális iránytűvel - de erre a tudomány sajnos rácáfol. Az érzelmeink, a fizikumunk, a szabadidős tevékenységeink, és nagyon úgy tűnik, hogy az étrendünk is hat a lelkiismeretünkre, és befolyásolja, milyen morális döntéseket hozunk.

Itt van mindjárt a gyömbér, amit gyakran ajánlanak például hányinger, émelygés csökkentésére.

A kanadai Brit Columbia Egyetem kutatói rájöttek, hogy azok az emberek, akik gyömbért esznek, enyhébb ítéleteket hoznak, mint azok, akiknek cukortablettát adtak. A kísérleteket kettős-vak helyzetben csinálták, ami azt jelenti, hogy sem a résztvevők, sem a velük együttműködő kutatók nem tudták, ki kapott gyömbért, ki placebót. 

via GIPHY

Az első vizsgálatban 242 résztvevőt kértek meg, hogy értékeljék, mennyire tartották gusztustalannak a nekik mutatott képeket. Ezek a fotók egy objektíven növekvő skálán egyre gusztustalanabbak voltak: a rothadó hústól (kicsit gusztustalan) a vécébe hányó ember (eléggé gusztustalan) képéig.

A második vizsgálatban 306-an vettek részt, nekik azt kellett eldönteniük, hogy mennyire találják “gyalázatosnak” az adott szituációt, mint például az unokatestvérek közti házasság, vagy ha egy hullaházi dolgozó megérinti egy halott nyitott szemét.

via GIPHY

A harmadik vizsgálat a második ismétlése volt, csak több résztvevővel, a negyedik pedig már erősen morális helyzeteket vizsgált, mint amilyen a gondoskodás/bántalmazás (pl. ok nélkül megütni egy osztálytársat), a korrektség (pl. csalni a vizsgán), a lojalitás (pl. valaki nem megy el a szülei temetésére, mert rossz viszonyban voltak), az autoritás (pl. egy kamasz felhasítja a rendőrautó kerekeit) és erkölcsi visszásságok (pl. valaki megeszi a kutyáját, miután azt elütötte egy autó).

Mindezek után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy amikor a résztvevőknek gyömbért adtak, kevésbé ítélték el a kevésbé gusztustalan és kíméletlen helyzeteket. Ez arra utal, hogy a gyömbér hányingercsökkentő tulajdonságai (és úgy általában az émelygés érzése) egy határig befolyásolják a morális döntéseinket.

Emellett pedig arra is bizonyíték, hogy mikor morális döntést hozunk valami helyénvalóságáról, akkor részben abból indulunk ki, hogy mennyire vagyunk rosszul tőle.

via GIPHY

Szerencsére nem függ minden az ebédünktől, a gyömbér hatásai ugyanis annyira enyhék, a kulturánk morális beidegződései pedig olyan erősek, hogy a fajsúlyos eseteket a gyömbérkörülmény egyáltalán nem érinti.

(IFLScience)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Vándor Éva Élet+Stílus

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mikor lett az evésből életfilozófia, hivatkozási alap, vallás? Mikor túrta ki az egészségmánia az élet élvezetének képességét? És hogyan enyhíti a superfood a halálfélelmet? Mindennapi illúzióink a megvonás örömétől a méregtelenítés mámoráig.