35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk
Több száz évig szennyezheti a környezetet a műanyag csomagolás.
Több száz évig szennyezheti a környezetet a műanyag csomagolás.
Több mint 28 tonna régi műanyagot használt fel az áruházlánc az új termékek gyártásához.
Elemzők új szempont szerint vizsgálták az autók környezetre gyakorolt hatását: azt nézték meg, a működésük során mennyi nyersanyagra van szükség.
A kutatók ráadásul arra is felhívták a figyelmet, hogy egy bitcointranzakció környezeti lábnyoma ugyanannyi, mint 680 ezer Visa utalás, vagy ha több mint 51 ezer órán keresztük néznénk videókat a YouTube-on.
Élénk vita övezi a geomérnökséget, sokan bizonytalan vészmegoldásoknak, felületi kezelésnek tartják a klímaváltozás elleni küzdelemben, ami ráadásul veszélyekkel jár. De mi is a geomérnökség?
A világgazdaság koronavírus-járvány miatti megtorpanása és az energiaszükséglet ezzel együtt járó visszaesése következtében 2020-ban jelentősen csökkent a széndioxid-kibocsátás világszerte.
Nagyon nem mindegy, milyen energiaforrással működtetnek egy műhúst előállító labort, ugyanis akár nagyobb is lehet az üvegházhatású-gáz kibocsátása, mint a hagyományos hús esetében.
A század végére teljes egészében mediterrán körülmények várnak a magyar bortermelőkre. Aggodalomra ugyan lehet és van is ok, de még ne temessük a borászatot. Míg egyes borszőlők termelése sokkal bizonytalanabbá válik, a vörösborok esetében a minőség és a versenyképesség javulásával is lehet akár számolni. De ehhez is biztosan szükség lesz alkalmazkodásra, egyebek között új fajták bevonására, különböző klónok használatára, új dűlők kialakítására. A fogyasztóknak pedig azt kell megszokniuk, hogy nem várhatunk el konstans minőséget, ízélményt és mennyiséget a hazai borászoktól, miközben folyamatosan a fejük felett lebegnek az időjárási szélsőségekből adódó veszélyek és befolyásoló tényezők.
Bár van arra vonatkozó jogszabály, hogy ha kárt okoznak a környezetben, ki is a felelős, és milyen szankciókkal jár a környezetszennyezés, a hatóságok a legtöbbször tétlenek, az eljárások (már ha indulnak) hosszú évekig elhúzódnak: ebben az esetben viszont annál nagyobb és kiterjedtebb kár keletkezik. Dunavarsányban nemrég fedezték fel, hogy veszélyes hulladékot is elásnak a krisztálytiszta vizű, helyi tavaktól pár tíz méterre. Az eset sajnos nem egyedüli.
A koronavírus-járvány idején felértékelődött a helyi élelmiszerek fogyasztása - hallottuk sokszor. Egy évvel a járvány kitörése után annak jártunk utána, beigazolódott-e az a jóslat, miszerint az emberek szívesebben vásárolnak közvetlenül a termelőktől, sőt, akár maguk is termelni kezdenek.
A pandémia műszaki és üzletépítési értelemben egyaránt felerősítette az innovatív szemlélet jelentőségét a hazai megújuló szektorban. Vélemény.
Óvodát építenének azon a területen, ahol a vizsgálatok nagyon súlyos talajszennyezést mutattak ki. 14 környező település ivóvize lehet veszélyben.
Két, túlbonyolított stratégia is foglalkozik azzal, hogyan csillapítsák a forgalmat a fővárosban, csak az marad ki, ezt hogy kívánják elérni. A korábbi hibákból pedig nem tanult az önkormányzat. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnökének és Tóth Csaba, a csoport szakértői testületének tagjának véleménycikke.
Egy nemzetközi kutatás résztvevői megvizsgálták Közép-Európa vízzel kapcsolatos és éghajlati viszonyait a római kortól napjainkig
A megalkotója szerint ugyanakkora védelmet biztosít a biológiailag lebomló, virágmagokat rejtő szájmaszk, mint egy otthon készített textil változat.
Míg az emberek többségének prioritás, egy 26 országban végzett felmérés szerint a magyarok azok között vannak, akiknek kevésbé fontos a fenntarthatóság. Még a Közel-Kelettől és Törökországtól is elmaradunk.
Számos ország a zöld törekvések helyett inkább a környezetkárosító beruházások mellett döntött a koronavírus-járvány miatt.
Az idei tél nemigen tizedelte meg az áttelelő petéket.
A koronavírus-járvánnyal a házhozszállítás és így az étel- és italtárolók piaca is felpörgött, miközben hamarosan eljön a határideje az egyszer használatos csomagolóanyagok betiltásának. Az alternatívák azonban, ahogy a példákon is látjuk, nem feltétlenül jelentenek minden szempontból jobb, olcsóbb, és zöldebb lehetőséget.
Növényi alapú, szezonális alapanyagokból dolgozó éttermek, minimálisra csökkentett hulladék: a koronavírus-járvány és a rendkívül nehéz helyzet sem fékezett meg néhány hazai vendéglátóhelyet abban, hogy fenntartható(bb)an működjön.