Díjazták azokat az éttermeket, melyek a vírus alatt is igyekeztek környezettudatosan működni

Növényi alapú, szezonális alapanyagokból dolgozó éttermek, minimálisra csökkentett hulladék: a koronavírus-járvány és a rendkívül nehéz helyzet sem fékezett meg néhány hazai vendéglátóhelyet abban, hogy fenntartható(bb)an működjön.

  • hvg.hu hvg.hu
Díjazták azokat az éttermeket, melyek a vírus alatt is igyekeztek környezettudatosan működni

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Február elején indították el a Gasztrohős és NetPincér Díj 2021 – Felelősen a krízishelyzetben alcímet viselő versenyét, mellyel a 2020-as évvel társadalmilag és környezetileg felelős megoldásokkal megbirkózó vendéglátóhelyeit szerették volna kiemelni.

A zsűri a szakmai díjat a wekerletelepi Kispiacon működő KÖZÖS-nek ítélte: a szövetkezet által üzemeltetett közösségi hely, kávézó, étterem növényi alapú, főképp helyi és szezonális alapanyagokkal készült ebédmenüt kínál a vendégeinek a jelenlegi helyzetben, de helyet adott a vírus elején a helyi maszkvarró kezdeményezésnek is.

A zsűri különdíját a pécsi Reggelinek ítélték oda: a specialty kávézó, reggeliző fenntartható működésre való törekvése kiemelkedő az országban, folyamatosan keresik az új megoldásokat, a vírushelyzet ellenére is igyekeznek minimalizálni hulladéktermelésüket is.

A közönségdíjat a Szabad Bisztró kapta: a vegán gasztrokocsma az elmúlt időszakban termelői alapanyagok átvevőhelyévé változott, a tulajdonosok pedig futárrá avanzsáltak, hogy megtarthassák munkavállalóikat.

A kezdeményezés névadó támogatója, a NetPincér is különdíjast hirdetett, mellyel a Vivina Cafét tüntették ki: a fenntartható forrásból származó, saját kávémárkájuk elindítása mellett a kávézónál elkötelezettek abban, hogy a kapszulással szemben bemutassák a szemes kávé környezetvédelmi és gazdasági előnyeit is.