szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Ha a fiatalok felhagynak a káros szenvedéllyel, még van visszaút, idősebb korban viszont már nincs.

Nem csak az idősebb korosztály, de már a fiatalok is sokat kockáztatnak, ha dohányoznak vagy rendszeresen fogyasztanak alkoholt. Egy új brit kutatás szerint ugyanis a fiatal szervezet ugyanúgy megszenvedi ezek következményeit, mint az idősebbek: az artériák merevedése ugyanis akár már kamaszkorban elkezdődhet, ez pedig később szív- és érrendszeri problémákhoz, szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a kamaszok ugyan kevesebb cigarettát szívtak el az utóbbi években, de az új tanulmány szerint még mindig minden ötödik tinédzser dohányzik 17 éves korára. Azokban a családokban, ahol a szülő dohányos, még rosszabb ez az arány: itt ugyanis a kamaszok is nagyobb valószínűséggel lesznek függők.

A kutatók által végzett vizsgálatok viszont azt is kimutatták, hogy ha a tizenévesek felhagynak káros szenvedélyükkel, még van számukra visszaút: ilyen fiatal korban ugyanis az artériák ruganyossága még képes visszatérni a normál állapotba – ez az idősebbeknél már nem tapasztalható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Súlyos számok: percenként 10 ember hal meg a dohányzás miatt

Percenként csaknem 11 millió cigarettára gyújtanak rá világszerte, és ugyanennyi idő alatt tíz ember halálát okozza a káros szenvedély. Ez derült ki abból az összeállításból, amelyet a csütörtöki dohányzás elleni világnap alkalmából készített az AFP francia hírügynökség.

Idén is elmarad a Glastonbury

Idén is elmarad a Glastonbury

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői

Mindössze 200 méter út felújítására pályáztak Nemespátrón, de csak 140-re adott pénzt a kormány

Mindössze 200 méter út felújítására pályáztak Nemespátrón, de csak 140-re adott pénzt a kormány