szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

21. század, internet, mobileszközök ide vagy oda, a régi jó, nyomtatott telefonkönyv még mindig jár a „vonalas” előfizetőknek.

Az az érzése az embernek, hogy a lakosság egyre nagyobb hányada – hasonlóan az audiokazettához, vinyllemezekhez stb. – soha nem látott a saját szemével telefonkönyvet. Az idősebbek még nyilván emlékeznek erre a vaskos, vékony lapú kötetre, amelyek annak idején minden telefonfülkében és háztartásban fellelhető volt, mára azonban gyakorlatilag eltűnt.

Korábban itt szedtünk össze – a telefonkönyv-lapozgatás mellett – még 9 olyan alapvető szokást, amiben felnőttünk, de a digitális kor elsöpörte.

A szolgáltató a „helyhez kötött telefonszolgáltatást igénybe vevőkről” jogszabály alapján köteles névjegyzéket vezetni, és ezt az előfizetőknek – eléggé idejétmúlt formátumokban is – el is juttatni.

©

Hogy a „vonalas” telefonosok CD-t kérnek-e (amit már a modernebb számítógépek alapból nem is tudnak kezelni) vagy papíralapú, hagyományos telefonkönyvet, arról ők maguk döntenek.

Évente egyszer, ingyen vehetik át ezeket a kijelölt üzletekben. (Ezek listája a szolgáltató honlapján található.)

A Telekomnál az aktualizált telefonkönyveket várhatóan a jövő év elejétől vehetik át az előfizetők, amelyről a cég az ügyfeleiket év végén értesíti.

Próbáltuk megtudni, hány példányban nyomják a hagyományos telefonkönyveket, ám valamilyen okból elég ködös választ kaptunk a konkrét kérdésre :

„ A telefonkönyvek számáról nem teszünk közzé adatot, azonban elmondható, hogy az információk online elérhetősége miatt egyre kevesebben igénylik a nyomtatott példányokat.”

Annyi biztos, hogy még mindig több mint 3,1 millió vonalas előfizetés van az országban, gondoljunk csak bele, ha mindenki kérne telefonkönyvet, az mennyiségben a teljes magyar könyvforgalom mintegy hatodát tenné ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Íme az F1 idei új Aston Martin biztonsági- és orvosi autói

Íme az F1 idei új Aston Martin biztonsági- és orvosi autói

Szép film készülhetne az Aranybulláról és a hatalom korlátozásáról

Szép film készülhetne az Aranybulláról és a hatalom korlátozásáról