szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gene Loves Jezebel Motion of Love című dala nem csak távolról emlékeztet a Beatrice Azok a boldog szép napokjára.

Az Eurovízió válogatójának számító A Dal című műsor készítői hétfőn jelezték: kizárták Petruska idei versenydalát, mert annak hangneme, tempója, hangszerelése, harmóniastruktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyezik egy másik száméval.

A Bors beszámolója szerint Petruska közösségi oldalán komoly vita kezdődött a döntés nyomán, amelynek során az egyik hozzászóló jelezte: szerinte nemcsak az énekes, hanem A Dal zsűrijének egyik tagja, Nagy Feró is „más tollával ékeskedik”.

Közleményt adott ki Petruska, miután kizárták A Dalból

Sokkolta a szakértői vélemény, a műsorkészítők döntését tudomásul veszi, de úgy érzi, méltatlan helyzetbe került.

A kommentelő a Gene Loves Jezebel nevű, a nyolcvanas évek elején alakult angol banda Motion of Love című, 1987-es dalát csatolta a bejegyzéshez, amely eléggé hasonlít a Beatrice Azok a boldog szép napok című slágerére.

A lap megkérdezte Szigeti Ferencet, mit gondol a két számról. A Karthago zenésze szerint „kétségtelenül vannak nagyon hasonló részek: maga az induló tempó és a bevezető dob-basszus-gitár riff jellege, témája, hangsúlyozása. A verse és a bridge (átkötés a verse és a refrén között) énekdallama, ritmizációja ugyancsak erősen hasonlít.” A refrének viszont – jelezte Szigeti – teljesen eltérnek. A zenész szerint nem feltétlenül lehet tudatos plagizálásról beszélni, felmerülhet az is, hogy a dal szerzője akár sok évvel azelőtt hallott dallamokból építkezett.

A Bors Nagy Ferót, a Beatrice-szám szövegíróját is megszólaltatta, aki azt állítja, sosem hallott az angol zenekarról. Szerinte „hülyeség az egész”, nem lopták a számot. Bár a dal kiadására csak 1989-ben nyílt lehetőség, mivel addig a „kommunista kultúrfelelősök” döntésére vártak, a Beatrice – magyarázta Nagy – már korábban is játszotta.

Nagy szerint, ha valaki lopott, akkor azok nem ők, hanem az angol zenekar lehetett. „De én nem hallom benne a mi zenénket! Miért gondolja a rosszindulatú kommentelő, hogy mi magyarok lopunk dalokat! Marhaság! Kanye West amit lopott, az semmi?” – tette hozzá a lapnak nyilatkozva.

Hirlemann Bertalant, a Beatrice-sláger zeneszerzője is hülyeségnek nevezte a feltételezést, hogy plagizáltak volna. „Akkor az összes rock and roll, blues és minden plágium. Én nem tudok semmiről. Ez egy hülyeség. Az is lehet, hogy rólunk koppintották, hiszen a Beatricének nem is lehetett sokáig lemeze.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szputnyik V gyártója felbonthatja a szlovák szerződését

A Szputnyik V gyártója felbonthatja a szlovák szerződését

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története