szerző:
MTI

Attól tartottak, az ügy árthat az iskolának és a rendnek. De hamar felismerték, érdemes vállalni a nyilvánosságot.

A bencés szerzetesrendnek az elmúlt években szembe kellett néznie a közösségükben előfordult gyermekbántalmazásokkal, és az a tapasztalatuk, hogy a feltárásban segíthet a nyilvánosság – mondta Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát egy egyházi szervezésű, zárt körű gyermekvédelmi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott,

eleinte a bencés közösség is félt attól, hogy szembenézzen a közösségben elkövetett gyermekmolesztálásokkal. Úgy érezték, a nyilvánosság árthat az iskolának és a rendnek, és tartottak attól is, hogy a média eltorzítja az információkat.

Egy ilyen folyamat megterheli a közösség tagjait, ugyanakkor a bencés rend azt tapasztalta, hogy "pozitív hozadéka van a nyilvánosságnak, ami miatt érdemes vállalni a rizikókat" és a nehézségeket – magyarázta Hortobágyi Cirill a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának szervezete, az Ignáci Pedagógiai Műhely tanácskozásának sajtótájékoztatóján.

Újabb sértett jelentkezett a pannonhalmi zaklatási ügyben

Sajtótájékoztatót tartottak a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, ahol Várszegi Asztrik főapát ismertette az ügy részleteit, mivel a tavalyi botrány után újabb egykori sértett jelentkezett. Már a döntés is megszületett a megvádolt szerzetes ügyében.

Ha nyilvánosságra kerül egy konkrét eset, más áldozatok is a nyilvánosság elé mernek lépni, és ezzel lehetőség nyílik arra, hogy "kapcsolatba kerüljünk velük és segítséget nyújtsunk" nekik. Úgy fogalmazott:

bármennyire is nehéz, nekünk hálásnak kell lennünk azért a feltáró munkáért, amit a sajtó végez.

Az igazág ezáltal tárul fel, és ha elkezdünk (...) feldolgozni egy ügyet, azt, hogy konkrétan kivel mi történt, akkor látjuk világosan a mechanizmusokat, a megelőzési szabályok kidolgozása pedig csak konkrét tapasztalatok alapján történhet". Emellett a nyilvánosság megakadályozza, hogy a közösség tagjai bagatellizálják a problémát – jegyezte meg, hozzátéve: végül – tapasztalataik szerint – épül a bizalom egy olyan intézménnyel szemben, ahol szembe mertek nézni a problémával.

Hortobágyi Cirill kitért arra: a Pannonhalmi Bencés Gimnázium a feltárt gyermekmolesztálások után úgy látja, nagyon fontos, hogy egy

pedagógiai struktúrában senki ne legyen ellenőrizhetetlen hatalmi pozícióban,

egyetlen pedagógus se legyen egyedül felelős egy közösségért. A gimnáziumban elmondása szerint létrehoztak egy védelmi csoportot, amelynek tagja egy nem főállásban tanító szerzetes tanár, az iskolaigazgató-helyettes és egy nyelvtanár. Hozzájuk fordulhatnak személyesen vagy akár az interneten keresztül problémáikkal a gyerekek. Emellett önkéntesek, egyetemisták segítségével bevezették az "ébresztőóra" elnevezésű érzékenyítő foglalkozásokat, amelyeken a gyerekeknek megtanítják felismerni a bántalmazásra utaló előjeleket.

A főapát elmondta, milyen gyermekbántalmazás történt Pannonhalmán

Várszegi Asztrik szavaiból hasonló eset világlik ki, mint amit a 444 tárt fel a későbbi MTV-alkalmazott Sipos Pállal kapcsolatban. A pannonhalmi sztártanár erős érzelmi köteléket alakított ki diákjaival, és ezzel jó teljesítményre sarkallta őket. Közben azonban a szoros viszonyt arra használta ki, hogy "illetlen érintésekkel" nyúljon hozzájuk.

Hortobágyi kérdésre válaszolva beszélt arról is: azt, hogy a magyar egyházban hány bántalmazás történt, "tíz év múlva fogjuk pontosabban látni".

A teljes véleményalkotás és az alapos áttekintés még előttünk áll.

Magyarországon nem sok esetre derült fény, ezért még nem kellett sok helyen mélységben foglalkozni a problémával.

A főapát azt is kijelentette, biztos abban, hogy a püspöki konferencia tagjai, "ha éles helyzetbe kerülnek", ha "találkoznak áldozatokkal, jó következtetéseket vonnak majd le" és jó döntéseket hoznak.

„Szerettem volna, ha elismer" - így terrorizált a bencés tanár

Elsősorban a lelki terror viselte meg azokat a pannonhalmi bencés diákokat, akik a most kipattant gyermekbántalmazási ügy kárvallottjai. Volt bencés diákok arról is beszéltek, hogy ez nem egy újabb „S. Pál-ügy", de sokan máig tartó sebeket szereztek a mindenki által beazonosított tanár pedagógiai gyakorlatától.

Hans Zollner jezsuita szerzetes, a Rómában működő Gregoriana Pápai Egyetem Gyermekvédelmi Központjának vezetője arról beszélt:

a gyermekbántalmazás sokkal jobban elterjedt a társadalomban, mint amennyit hallani lehet róla.

Az Európa Tanács adatai szerint Európa fiataljainak és gyermekeinek 20 százaléka él meg szexuális bántalmazást, és a legtöbb bántalmazás a családon belül történik. Ugyanakkor a témában sokkal több a feltételezés, mint a tényeken nyugvó adat.

Szentes Judit, a Katolikus Pedagógiai Intézet gyermek- és ifjúságvédelmi szakértője a Gyermekeink védelmében címmel megrendezett gyermek- és ifjúságvédelmi konferencia céljának azt nevezte, hogy a magyarországi katolikus iskolákban működő jó gyermekvédelmi gyakorlatokat az intézmények megosszák egymással.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hont András Itthon

Idős, lengyel papok és nyaraló, bevándorlásellenes államférfiak a liberális maffia célkeresztjében!

Tizenhat óra kevés volt, hogy az állami média beszámoljon az osztrák alkancellár korrupciós botrányáról, és további órák teltek el, és Strache lemondása kellett hozzá, hogy az alapítványi pártmédia hírt adjon az esetről. Ám erőteljes tanácstalanság érezhető, hogy a propagandasajtó miként tálalja, milyen összefüggésbe helyezze a történteket. Nem kell fáradniuk, megírtuk helyettük.

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát Budapest határában

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát Budapest határában

A Samsung után a Huawei sem meri még piacra dobni összehajtható mobilját

A Samsung után a Huawei sem meri még piacra dobni összehajtható mobilját

Kiderült, milyen termékekre repülnek rá a magyarok a kánikulában

Kiderült, milyen termékekre repülnek rá a magyarok a kánikulában

Vasárnap izzadni és ázni is fogunk

Vasárnap izzadni és ázni is fogunk