szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brutális hőség pusztít több európai városban.

A szokásosnál korábbi hőhullám néhány helyen rekordokat dönt Európában. A Szahara felől érkező forró levegő miatt néhány helyen a hőmérséklet elérheti a 45 Celsius-fokot is.

Németországban, ahol a korábbi júniusi rekord megdőlt 38,6 fokkal, a hatóságok 120 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be az autópályákon, miután az aszfalt Szászországban több helyen konkrétan megolvadt. A Balti-tengernél fekvő Rostockban pedig a vonatsínek adták meg magukat a hőségnek.

Brandenburgban a rendőrök szóhoz sem jutottak, amikor egy teljesen meztelenül motorozó férfi jött velük szembe.

Münchenben pedig már tárgyalják azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezné a nőknek a topless strandolást.

Franciaországban, ahol pénteken megdőlhet a 44,1 Celsius-fokos eddigi rekord, bezártak több iskolát, Párizsban, Lyonban, Strasbourgban és Marseille-ben pedig kitiltották a városközpontokból a régebbi autókat, hogy felvegyék a harcot a légszennyezettség miatt. A hatóságok szerint Párizsban és környékén ez az autók mintegy 60 százalékát érinti.

Milánóban, ahol 40 fokra számítanak pénteken, tízezer palack vizet osztanak ki a hajléktalanoknak és a rászorulóknak.

Innsbruckban pedig bevonták az utcákról a híres fiákereket, az osztrák városban ugyanis 36,7 Celsius-fokkal dőlt meg a korábbi, 2012-es rekord.

A nyár már halálos áldozatokat is szedett. Franciaországban két idősebb férfi kapott szívinfarktust fürdőzés közben. Lengyelországban eddig kilencvenen fulladtak meg a vizekben, ahol enyhülést kerestek a hőség elől.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!