szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két régi, Vatikánváros falain belül fekvő nemesi sírt is felnyitottak csütörtökön abban a reményben, hogy megoldódhat a közelmúlt egyik legrejtélyesebb eltűnési ügye. Eredmény azonban nincs, így továbbra sem tudni, mi lett a sorsa a 36 éve eltűnt Emanuela Orlandinak, egy vatikáni alkalmazott 15 éves lányának.

Rejtélyes levelet kapott idén Emanuela Orlandi családja. A feladó ugyanis ebben azt sugallta, hogy a 36 éve eltűnt lány maradványai a vatikáni német temetőben (Campo Santo Teutonico) lehetnek. Az üzenet így szólt:

Nézd, merre mutat az angyal.

A család sürgetésére a Vatikán engedélyezte a sírok feltárását, ami Emanuela bátyja, Pietro Orlandi szerint azt jelenti, hogy a Szentszék első ízben elismerte: az egyházi államban felelősség terhelhet valakit az ügyben.

©

Csakhogy a rendőrség nem talált emberi maradványokat a sírokban. Sőt, nemhogy Emanuela nyomaira nem bukkantak rá, de a két német arisztokrata, az 1836-ban elhunyt Sophie von Hohenlohe hercegnő, illetve az 1840-ben eltemetett Charlotte Friederike mecklenburgi hercegnő maradványait sem találták a sírjukban. 

©

Hogy a levél egy gonosz tréfa volt-e vagy jóindulatú tévedés, nem tudni, most viszont az Orlandi család ismét elesett a lehetőségtől, hogy megtudja, mi történt Emanuelával.

©

A rejtélyes eset, amely 36 éve lázban tartja Olaszországot

1983. június 22-én Emanuela Orlandi elment otthonról fuvolaórára, a családja pedig soha többé nem látta. Az eset annyira megrázta az olasz közvéleményt, hogy maga II. János Pál pápa is többször beszélt az ügyről, személyesen felkereste a családot, és nyilvánosan kijelentette, hogy mellettük áll. A személyes figyelem részben annak is szólt, hogy Emanuela Orlandi apja a Vatikáni Bank alkalmazottja volt, az ötgyerekes család pedig Vatikánvárosban élt.

Az eltűnési esetből annyit sikerült a rendőrségnek rekonstruálni, hogy a 15 éves lány ugyanazzal a busszal ment a római zeneiskolába, amivel mindig - ugyanis a gimnázium második osztályát befejezve nyáron is folytatta a fuvolázást. Az aznapi órára késve érkezett, majd utána felhívta a nővérét telefonon, és elmesélte, hogy állásajánlatot kapott az Avon cég egy képviselőjétől, akivel állítólag nem sokkal a zeneóra előtt találkozott. A nővére azt tanácsolta neki, hogy mielőtt bárhogyan döntene, beszélje meg a dolgot a szüleivel. Emanuela ezután mesélt az állásajánlatról egy barátnőjének is, majd elköszönt tőle a buszmegállóban.

Emanuelát akkor látták utoljára, amikor állítólag beszállt egy nagy, sötét BMW-be.

Terroristák, sátánisták vagy a papa kollégái

Az esettel kapcsolatban három fő teória erősödött meg az évekkel.

Az egyik szerint Emanuelát az a csoport rabolta el, amelynek tagja, a kurd Mehmet Ali Ağca két évvel korábban merényletet követett el II. János Pál pápa ellen. Mivel Ağca nem osztott meg konkrét információt, hanem arról beszélt, miként “vezette le logikusan”, hogy ez lehet a titok nyitja, a rendőrség elengedte ezt a szálat. Ez az elmélet azóta többször is előkerült, de nem vezetett eredményre.

2012 májusában a rendőrség felnyitotta az egykori olasz maffiózó, Enrico De Pedis sírját. A magyarázat az volt, hogy Emanuela apja esetleg a Vatikáni Bankon keresztül tudhatott valamit Paul C. Marcinkus amerikai érsek, a bank korábbi vezetője bűnügyeiről. 2008-ban De Pedis volt szeretője azt állította, hogy a maffiózót bízták meg a lány elrablásával.

Szintén 2012-ben egy 85 éves ördögűző, Gabriele Amorth viszont arról beszélt, hogy a lányt a vatikáni rendőrség egy tagja rabolta el egy orgiára, aztán meggyilkolták. Amorth szerint egy meg nem nevezett külföldi nagykövetség is érintett volt az ügyben. Egy olasz újságíró, Pino Nicotri pedig korábban arról írt könyvet, hogy a lány egy olyan sátánista orgia áldozatává vált, amit papok szerveztek.

Tavaly ősszel szintén felcsillant a remény, hogy megoldódhat a rejtély, mivel titokzatos emberi maradványokat találtak a Vatikán olaszországi diplomáciai képviseletének területén, de a csontok DNS-vizsgálata végül kizárta, hogy a három és fél évtizede eltűnt lány maradványai kerültek volna elő a portásfülke padlózata alól.

©

Ugyan a mostani két üres sír feltárása konkrét előrelépést az ügyben nem jelent, Pietro Orlandi szerint az, hogy a Vatikán engedélyt adott a sírok felnyitására, új fejezetet nyitott az ügyben, mert a Szentszék mindeddig elzárkózott az együttműködéstől. A férfi szerint Ferenc pápa maga is akarja, hogy járjanak utána az ügynek.

(BBC, MTI, Index)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dömötör szerint ha a háziorvos rendeli el a tesztelést, akkor ingyen van

Dömötör szerint ha a háziorvos rendeli el a tesztelést, akkor ingyen van

A német döntés ellenére lesznek nézők a budapesti Szuperkupa-meccsen

A német döntés ellenére lesznek nézők a budapesti Szuperkupa-meccsen

Hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában az Egyesült Államok vezetésével

Hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában az Egyesült Államok vezetésével