szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A dalai láma az egyedüli felhatalmazott arra, hogy eldöntse, hogyan válasszák ki az utódját - határoztak az indiai száműzetésben élő tibeti közösség magas rangú vallási és politikai vezetői szerdán.

"Ha a Kínai Népköztársaság kormánya politikai célból jelöltet választ a dalai láma utódául, a tibeti nép nem fogja őt elismerni és jelöltként tisztelni" - olvasható az indiai Dharamszalában több mint 100 résztvevő jelenlétében tartott gyűlésen elfogadott határozatban.

A jelenleg 84 éves, XIV. dalai láma utódjának kiválasztása régóta vita tárgya Kína és a száműzetésben élő tibeti közösség között.

Hagyományosan a dalai láma reinkarnációját egy 800 éves módszerrel választják ki különböző jelek alapján. Az utód kiválasztása bonyolult eljárás. Olyan fiúkat keresnek, aki a dalai láma halála idején született, megmutatják neki az elhunyt dalai láma személyes tárgyait és megfigyelik a reagálását, a dalai láma által hagyott utasítások vagy rajzok alapján.

"A döntés joga, hogy miként kell megjelennie a XIV. dalai láma reinkarnációjának, kizárólag őszentségét, a XIV. dalai lámát illeti" - áll a határozatban.

"Az egymást követő dalai lámák és a tibeti nép közötti kapcsolat olyan, mint a fej és nyak, illetve mint a test és az árnyéka között, soha nem választható el egymástól" -

 áll a határozatban.

A dokumentum szerint ezért kell folytatni a következő dalai lámák kiválasztását a reinkarnációval. A határozatot a Dharamszalában száműzetésben élő tibeti kormány által összehívott értekezleten fogadták el.

A XIV. dalai láma az 1959. évi tibeti felkelést követő kínai megtorlás elől menekült Indiába, több száz tibeti kíséretében. Kína szakadárnak tekinti őt.

A dalai láma talányosan válaszolt a minap az utódlásával kapcsolatos kérdésekre. Több interjúban is azt sejttette, hogy ő az utolsó dalai láma, az utódját választani kellene, mint a pápát, vagy akár nő is lehetne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört