szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fehér Mike Henry a népszerű rajzfilmsorozat kezdete óta, több mint húsz éve kölcsönözte orgánumát a Cleveland Brown nevű karakternek.

Az 1999-ben indult, már magyarul is hallható szatirikus Family Guy rajzfilmsorozat egyik visszatérő szereplője egy Cleveland Brown nevű férfi, aki a történet egy pontján elköltözött a főszereplő család szülővárosából, s ekkor egyébként saját spin-off sorozatot is kapott. Az ő eredeti hangját adta mindeddig Mike Henry, egy fehér szinkronszínész, aki most úgy véli: jobb, ha fekete karaktereket fekete színészek játszanak, ezért felmond.

Nemrég a Simpson család Apu nevű, indiai származásúként bemutatott szereplőjének megformálásáról mondott le Hank Azaria, aki a kilencvenes évektől játszotta el a vegyesboltost, s később a sorozat készítői vállalták, hogy fehér színészek többé nem játszanak nem fehér karaktereket a műsorban. Kristen Bell pedig mindössze két napja lépett vissza a Magyarországon kevéssé ismert animációs sorozatban, a Central Parkban betöltött szerepétől; ő is egy fekete nőnek kölcsönözte a hangját – emlékeztet a The Independent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!