szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tanulmányban 299 miniszter testtömegindexét vetették össze az adott ország korrupciós mutatóival.

Azokban az országokban, ahol nagyobb a korrupció mértéke, több az olyan miniszter, aki súlyproblémákkal küzd, ez derül ki egy új kutatásból, amelyet a Montpellier Business School kutatója végzett 15 posztszovjet ország adatait elemezve.

Pavlo R. Blavatskyy Azerbajdzsán, Észtország, Fehéroroszország, Grúzia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lettország, Lithuania, Moldova, Oroszország, Örményország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán példáján keresztül kutatta a kapcsolatot a kormánytagok testtömegindexe és a korrupció között. Blavatskyy 299, 2017-ben készült fotót vizsgált át egy algoritmus segítségével, amely a portrék alapján ítélte meg, hogy mekkora lehet a képen szereplő személy testtömegindexe (BMI).

A testtömegindex alapján az embereket sovány, normális súlyú, túlsúlyos vagy elhízott kategóriákba sorolták. A 299 miniszter közül 96 volt elhízott (32 %), köztük nagy számban az üzbég, tádzsik és ukrán politikusok, 14-en pedig súlyosan elhízottak voltak. A balti államok miniszterei viszont a vékonyabbak közé tartoztak.

A korrupció mértékét a Transparency International Korrupció-érzékelési Indexe (CPI), a Világbank Korrupciós Kontroll Indikátora és az Index of Public Integrity (IPI) alapján határozták meg.

Ez alapján a legnagyobb korrupció Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban és Üzbegisztánban van.

A legmagasabb BMI-értékek Türkmenisztán, Üzbegisztán és Ukrajna minisztereinél jöttek ki.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta