szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A UNICEF szerint gyerekek százmilliónak nem jut szappan és víz az iskolákban.

Mintegy 3 milliárd ember, a világ lakosságának körülbelül 40 százaléka nem rendelkezik kézmosásra alkalmas berendezéssel otthonában – közölte csütörtökön az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). Az UNICEF szerint az ilyen berendezések hiánya milliókat tesz ki az újfajta koronavírus és egyéb fertőző betegségek fokozott veszélyének szerte a világon.

A legkevésbé fejlett országokban a lakosság csaknem háromnegyede nem rendelkezik olyan hellyel otthonában, ahol megmoshatná a kezét. Az UNICEF szerint Fekete-Afrikában az emberek 63 százaléka nem tud kezet mosni a városi területeken. A világ iskoláinak 43 százalékában nincs kézmosásra alkalmas berendezés, se víz, se szappan, ami mintegy 818 millió gyereket érint. A legszegényebb országokban az iskolák 70 százaléka kénytelen nélkülözni ezeket a higiéniai berendezéseket.

"A világjárvány rávilágított a kézhigiénia kulcsfontosságú szerepére a betegség-megelőzésben" – mondta Kelly Ann Naylor, az UNICEF-nek a tiszta vízért, tisztálkodásért és higiéniáért felelős igazgatóhelyettese. "Elfogadhatatlan, hogy a legkiszolgáltatottabb közösségek képtelenek élni a legegyszerűbb módszerekkel, hogy megóvják magukat és szeretteiket" – tette hozzá.

Az UNICEF jelentésének megjelenése egybeesett a kézmosás október 15-i világnapjával, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kézhigiénia fontosságára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem árulják el, mennyibe kerül a budapesti MTV European Music Awards

Nem árulják el, mennyibe kerül a budapesti MTV European Music Awards

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén

Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén