szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A félkemény, érleletlen sajt Ciprus exportjának negyedét teszi ki.

Oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) kapott a ciprusi halloumi sajt, Ciprus így kizárólagos jogot nyert az elnevezés használatára közölte az Európai Bizottság.

A halloumi egy főként kecske- és juhtejből készülő, félkemény, érleletlen sajt. A Reuters szerint Ciprus exportjának 25 százalékát teszi ki.

Az Európai Bizottság a közleményében azt írta, hogy egy nemzetközi szinten akkreditált ellenőrző szervet jelölnek majd ki, amely ellenőrzi majd Cipruson, hogy a termelők mennyire igazodnak a hagyományos recepthez. A gazdaságokat, illetve a tejüzemeket is vizsgálják majd, hogy megfelelnek-e az Európai Unió egészségügyi és higiéniai szabályainak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Uniós oltalom alá kerül az akasztói szikiponty

A szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Ezzel már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.