szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A félkemény, érleletlen sajt Ciprus exportjának negyedét teszi ki.

Oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) kapott a ciprusi halloumi sajt, Ciprus így kizárólagos jogot nyert az elnevezés használatára közölte az Európai Bizottság.

A halloumi egy főként kecske- és juhtejből készülő, félkemény, érleletlen sajt. A Reuters szerint Ciprus exportjának 25 százalékát teszi ki.

Az Európai Bizottság a közleményében azt írta, hogy egy nemzetközi szinten akkreditált ellenőrző szervet jelölnek majd ki, amely ellenőrzi majd Cipruson, hogy a termelők mennyire igazodnak a hagyományos recepthez. A gazdaságokat, illetve a tejüzemeket is vizsgálják majd, hogy megfelelnek-e az Európai Unió egészségügyi és higiéniai szabályainak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gazdaság

Uniós oltalom alá kerül az akasztói szikiponty

A szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Ezzel már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.