Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

A félkemény, érleletlen sajt Ciprus exportjának negyedét teszi ki.

  • hvg.hu hvg.hu
Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) kapott a ciprusi halloumi sajt, Ciprus így kizárólagos jogot nyert az elnevezés használatára közölte az Európai Bizottság.

A halloumi egy főként kecske- és juhtejből készülő, félkemény, érleletlen sajt. A Reuters szerint Ciprus exportjának 25 százalékát teszi ki.

Az Európai Bizottság a közleményében azt írta, hogy egy nemzetközi szinten akkreditált ellenőrző szervet jelölnek majd ki, amely ellenőrzi majd Cipruson, hogy a termelők mennyire igazodnak a hagyományos recepthez. A gazdaságokat, illetve a tejüzemeket is vizsgálják majd, hogy megfelelnek-e az Európai Unió egészségügyi és higiéniai szabályainak.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.