szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Forma–1-es világbajnok a közösségi oldalakon reagált, miután mindhárom vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Derek Chauvint a George Floyd halála ügyében zajló perben.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Lewis Hamilton hosszú bejegyzésben reagált az Egyesült Államokat felkavaró tárgyalásra, amelyben most bűnösnek mondta ki az esküdtszék Derek Chauvin rendőrt. Chauvin volt az, aki tavaly májusban a 46 éves George Floyd nyakán térdelt hosszú perceken keresztül az előállítás során. George Floyd halála után Lewis Hamilton komoly polgárjogi aktivista szerepet vállalt a Forma–1-es közösségen belül, és a nagyobb nyilvánosság előtt is.

Most látszik igazán, mennyire fekete Lewis Hamilton a fehér Forma-1-ben

A világbajnok hangot adott a dühének, meg is lett a következménye. Többen elkezdtek önvizsgálatot tartani.

A hétszeres világbajnok az esküdtszék döntése után azt írta, nehezen tudja megfogalmazni az érzéseit: „Ez az első alkalom, hogy egy fehér rendőrt elítélnek egy fekete ember meggyilkolása miatt Minnesotában. Ez hatalmas dolog, George halála nem volt hiábavaló.” Hamilton szerint a döntés a faji igazságszolgáltatásért zajló harcban egy új kezdetet jelent. „Megkönnyebbülten sóhajthatunk mindannyian, hogy helyes döntés született, és hogy igazságot szolgáltattak” – írja a pilóta, aki azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy Floyd halála óta sok más fekete lett a rendőri brutalitás áldozata. „A harc még nem ért véget, még nagyon sok dolgunk van, de a mai nap a remény sugarát hozta el” – írta Lewis Hamilton.

JUSTICE for George! The emotions I feel right now are hard to describe. Derek Chauvin has been found guilty. This is the...

Posted by Lewis Hamilton on Tuesday, 20 April 2021

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!