szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2016. április 21-én találtak rá az akkor 57 éves énekesre saját otthonának liftjében, halálát az okozta, hogy hamisított és fentanillal szennyezett gyógyszert szedett. Öt nagy slágerével emlékezünk a pop nagyhercegére.

Prince újító volt a zenében: zseniálisan keverte a legkülönbözőbb stílusokat, (funk, R&B, latin, country, rock, new wave, klasszikus, soul, szintipop, pszichedelikus, pop, jazz, hiphop), rebellis volt az elvárt konszenzust felrúgó szövegeiben, lázadt a kiadója és a zeneipar ellen, sőt akkor is lázadt, amikor, úgy, ahogy van, nem óhajtotta szeretni az új, internetes kultúrát. (A kiadója elleni lázadásként 1993-tól 2000-ig T.A.F.K.A.P. , azaz The Artist Formerly Known As Prince – a művész, akit korábban Prince-ként ismertek – néven dolgozott, mert a Warner Brothers levédette a „Prince” nevet, és nem biztosított neki teljes művészi szabadságot.)

Purple Rain (1984)

Egyszerre hódította meg a számára alapértelmezettnek nevezhető afroamerikai közönséget (a közeget, amelyből jött) és a fehér new wave közeget, egyszerre tudott rock és több értelemben is pop, sőt: art lenni – írtuk Prince-ről a halála után.

Kiss (1986)

2010-ben még azt nyilatkozta, hogy „az internetnek úgy, ahogy van, vége”, majd pár év múlva minden tartalmat (nagyjából 2000 videót) eltávolíttatott a YouTube-ról, de többnyire amúgy is perben-haragban állt az internetes zeneterjesztéssel és -felhasználással. Végül csak halála után oldódott meg a helyzet, amikor is 2017-ben a Prince-katalógus felkerült a legfontosabb streamingfelületekre, majd elindult a hivatalos Prince YouTube-csatorna is.

Let's Go Crazy (1984)

Minden idők egyik legtermékenyebb előadója volt, 39 stúdióalbumot jelentetett meg a karrierje során, több száz dalt adott ki saját neve és álnevek alatt, és e mellett más előadóknak is írt dalokat, mint a Nothing Compares 2 U vagy a Manic Monday. Becslések szerint az általa megírt dalok száma elérheti az ezret is.

Cream (1991)

Hatodik stúdióalbuma, az az 1984-es Purple Rain hat hónapon keresztül volt a Billboard 200 élén, az albumért Oscar-díjat is nyert. Több mint 150 millió albumot adott el világszerte, ezzel minden idők legsikeresebb zenészei közé tartozik. Többszörös Grammy- és AMA-díjas, 2004 óta tagja a Rock and Roll Hall of Fame-nek.

Anotherloverholenyohead (1986)

Prince még halála után is tartogat meglepetéseket. Idén nyáron például megjelenik egy „új” Prince-album a Welcome 2 America. A felvételeket 2010-ben rögzítette, és sosem derült ki, miért nem adták ki akkor, és azóta sem.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!