szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányközeli, magát kereszténynek valló hírportálon azt írták egy meleg párról, hogy a két férfi a hatóságokat megvezetve próbált meg örökbe fogadni. A Fővárosi Törvényszék most nem jogerősen kimondta: a szóban forgó pár semmiféle "jogi kiskapuval" nem trükközött, a vasárnap.hu-nak ez az állítása alaptalan.

Az #acsaládazcsalád kampány indulását követően két hónappal, 2021. január 11-én jelent meg egy lejárató cikk a közpénzből finanszírozott hírportálon, a vasárnap.hu-n, amely egy „kétapukás kisfiú” jövőjét firtatta. A cikk azt állította, hogy egy meleg pár szándékosan becsapta a hatóságokat, mert a pár egyik tagja magát egyedülállónak hazudva fogadta örökbe a kisfiukat. 

Milyen jövő elé néz a „kétapukás” kisfiú? című cikkben a vasárnap.hu szerzője úgy fogalmaz, hogy a "homoszexuális párost" egy „libernyálas lap” mutatta be, és hogy „a magukat egyedülállónak hazudozó örökbefogadók a procedúra közben valószínűleg nem nyilatkoztak az általuk favorizált kétférfis családmodellről”. A Háttér Társaság kiemeli, hogy ugyan a cikk írója nem nevez meg konkrét személyeket, a családkampány csúcsán publikált cikkből egyértelműen kiderül, hogy a Szivárványcsaládokért Alapítvány két szervezőjét, Pál Marcit és Hanol Ádámot vádolja közokirat-hamisítással. (A hvg.hu-n a két apa történetéről az örökbefogadási törvény szigorítása kapcsán írtunk.)

A két férfi a vasárnap.hu-tól helyreigazítást kért, mondván: az örökbefogadási eljárás első pillanatától teljesen nyíltak és őszinték voltak, és a jogszabályoknak megfelelően Pál Marci indította el a folyamatot, de mindketten részt vettek a kötelező pszichológiai és környezeti vizsgálatokon. A transzfób, homofób tartalmakkal már korábban sem fukarkodó lap azonban megtagadta a helyreigazítást arra hivatkozva, hogy a két apa nem beazonosítható a cikkben.

Pál és Hanol végül a jogvédőszervezethez fordultak segítségért, hogy sajtó-helyreigazítási pert indítsanak. A Fővárosi Törvényszék pedig most mondta ki elsőfokon és nem jogerősen, hogy valótlant állított a vasárnap.hu, alaptalanul vádolta az apákat a hatóságok megtévesztésével. A bíróság egyúttal kiemelte azt is, hogy az #acsaládazcsalád kampány közéleti jelentőségének köszönhetően teljesen egyértelmű az is, hogy kikről szól a cikk, ráadásul a vasárnap.hu meg sem próbálta tényekkel alátámasztani az állításait, tehát ők is tudták, hogy a cikkben leírtak nem igazak. 

Mint ahogy arra a Háttér Társaság felhívja végül a figyelmet: cikkben szereplő állítások a kormány azon álláspontját szajkózzák, hogy az azonos nemű párok a hatóságokat becsapva, „jogi kiskapukat” kihasználva fogadnak örökbe. Magyarországon ugyan a jogszabályok valóban csak a házasságban élő pároknak teszik lehetővé a közös örökbefogadást, "annak azonban korábban sem volt, és most sincs akadálya, hogy egy élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pár egyik tagja egyénileg fogadjon örökbe" – hangsúlyozzák. 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Élet+Stílus

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Az Európai Parlament képviselői egy határozatban „LMBTQI szabadságzónává” nyilvánították az Európai Uniót, de lehet-e szabad valaki egy olyan tagállamban, ahol 2019 óta intenzív politikai támadásoknak van kitéve? A Háttér Társaság munkatársa arról számolt be lapunknak, hogy egyre több, tőlük segítséget kérő meleg, transz, queer magyar állampolgár találja az itthoni helyzetét reménytelennek.

Czeglédi Fanni-Serdült Viktória Itthon

„Elkeserítő, hogy a szülővé váláshoz egy ilyen tortúrán kell keresztülmennem”

Hidegzuhanyként érte az érintetteket a kormány javaslata, amely miniszteri engedélyhez kötné az egyedülállók örökbefogadását. A szakértő attól fél, a döntés az örökbefogadásra váró gyermekeket érinti majd a legrosszabbul, mások szerint pedig a törvénnyel a hazai meleg társadalmat bélyegezhetik meg. A miniszter ígéri, szó sincs róla, hogy ne fogadhatnának örökbe egyedülállók, a méltányosságról a konkrét helyzet ismeretében, szakemberek véleménye alapján döntenek majd.