szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy holland pár fog lakni a nyomtatott betonból készült épületben.

Ellie Lutz és Harrie Deckers Eindhovenben költöztek be Európa legelső 3D-nyomtatással készült házába, amely 94 négyzetméteres és két hálószobája van. Az új otthonukat fél évre bérelték ki, havi 800 euróért.

©

A 3D-technológiával készült épületben nincsenek fa tartógerendák vagy vasbeton, kizárólag a mindössze 120 óra alatt nyomtatott betonból állnak a falai. A ház a Project Milestone kereskedelmi vállalkozás keretében készült el, a város és a helyi egyetem közreműködésével. Még további négy ilyen házat készülnek felhúzni a kísérleti projekt keretében.

Theo Salet, az Eindhoveni Egyetem professzora a Euronewsnak elmondta, hogy azért kell kísérletezni ezzel a technológiával, mert ez jóval fenntarthatóbb, mint a hagyományos építészet. A 3D-nyomtatással ugyanis kizárólag annyi betont kell felhasználni, amennyi az épülethez feltétlen szükséges, hulladék nem keletkezik. A professzor szerint a technológia jövője az építőiparban az lehet, hogy 3D-beton és más építőanyagok kombinálásával fognak majd gyors ütemben házakat felhúzni.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!