szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Csak épp nem használhatja ugyanúgy, mint azok, akik az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltást kaptak.

Az Európai Uniónak szabályoznia kellene a PCR-tesztek árát, mert csak így lehet elérni, hogy ne kerüljenek hátrányos helyzetbe azok, akiket még nem oltottak be a koronavírus ellen – javasolta kedden Sophie in’t Veld holland EP-képviselő az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) vitáján.

Az uniós védettségi igazolások készülőben lévő rendszeréről hallgatták meg a jogérvényesülésért felelős biztost, Didier Reynders-t, aki hangsúlyozta:

minden uniós állampolgárnak joga van uniós zöldigazolványhoz, senkit sem lehet megfosztani tőle még akkor sem, ha olyan vakcinával oltották be, amelyet a saját tagállam engedélyezett sürgősségi eljárásban, és nem az Európai Gyógyszerügynökség.

Az uniós biztos szerint ez különösen fontos szempont az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg is vizsgál, és elképzelhető, hogy azután fog engedélyezni, hogy az uniós védettségi igazolványok rendszere már elkezdett működni.

Reynders ugyanakkor arra is kitért, hogy azoknak a tagállamoknak a hozzáállása is érthető, amelyek csak az EMA által jóváhagyott oltásokban bíznak. Hogy az álláspontokat kibékítse, az Európai Bizottság tervezetében az áll, hogy

a tagállamoknak csak az EMA által engedélyezett vakcinákat kell kötelezően elfogadnia, de lehetőségük van arra, hogy a többit is elfogadják.

A biztos azt is kiemelte, hogy az uniós védettségi igazolás nem vakcinaútlevél. Vagyis a tervezet értelmében a tagállamoknak ugyanazokat a jogokat kell biztosítania mindenkinek, akit az EMA által engedélyezett vakcinával oltottak be, negatív PCR-tesztje vagy igazolása van arról, hogy átesett a betegségen.

Erre reagálva vetette fel az Európai Megújul frakció holland képviselője, hogy csak akkor lehetne valóban elkerülni az uniós állampolgárok közti megkülönböztetést, ha a PCR-tesztek megfizethetőek lennének – de ez jelenleg nincs így minden uniós tagállamban. In’t Veld ezért arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen egy olyan tervezetet, ami uniós szinten szabályozza a koronavírustesztek árát.

A digitális zöld igazolás tervezetét márciusban mutatta be az Európai Bizottság, jelenleg az informatikai rendszert fejlesztik hozzá, és az uniós kormányok tárgyalják a javaslatot. Ha sikerül elfogadni a tervezetet, és a technikai háttér is kiépül, akkor várhatóan június elején, a nyári turisztikai szezon kezdetén lép majd életbe a rendszer, amelynek kifejezett célja, hogy megkönnyítse az uniós állampolgárok szabad mozgását az EU területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!