szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság felgyorsította a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos munkát, miután az Európai Parlament úgy döntött, beperli az intézményt a késlekedés miatt.

Szeptemberben vagy októberben indíthatja el az első eljárást az uniós források megvonásával fenyegető jogállamisági mechanizmus alapján az Európai Bizottság – nyilatkozta Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos a Reuters hírügynökségnek.

Hahn azután adott interjút, hogy az Európai Parlament megszavazta, hogy az intézmény beperli a Bizottságot, mivel az nem alkalmazza a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet.

Ahogy azt már Hahn az EP-szavazást megelőző vitán is kifejtette, a Bizottság két héten belül be fogja mutatni a rendelet alkalmazásáról szóló tervezetét, amellyel eddig azért késlekedtek, mert meg akarták várni az Európai Unió Bíróságának ítéletét abban az ügyben, amelyben Magyarország és Lengyelország a rendelet megsemmisítését kérte.

Úgy tűnik azonban, az EP nyomására felgyorsultak az események a Bizottságban.

„Valamikor ősszel, nagy valószínűséggel szeptember végén vagy ősszel hivatalosan is el fogjuk fogadni az iránymutatásokat” – mondta Hahn. Gert-Jan Koopman, az Európai Bizottság költségvetési főigazgatóságának vezetője már egy EP-meghallgatáson is utalt arra, hogy az első ügy ősszel jöhet, ám ezt az információt most a biztos megerősítette:

Nem kizárt, hogy az első eljárást már ősz elején elindítjuk, és levélben értesítjük az érintett államokat.

Az érintett államok minden valószínűséggel Magyarország és Lengyelország lehetnek. A jogállamisági mechanizmust részleteiről Jogálom című cikksorozatunk 3. részében olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!