szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkezdi előkészíteni az EP az Európai Bizottság elleni eljárás megindításának az előkészítését.

Az Európai Parlament (EP) nagy többséggel (506 igen, 150 nem, 28 tartózkodás) elfogadta azt az állásfoglalást, amiben a jogállami eljárások megindítására utasítja az Európai Bizottságot (EB) – írja a Telex.

Az EP legnagyobb frakciói pénteken egyeztek meg arról, hogy a márciusban megfogalmazott fenyegetésüket beváltva valóban az Európai Unió Bírósága elé viszik a Bizottságot, mivel az nem alkalmazza az uniós források megvonásával fenyegető jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet.

Az EP nem szeretné, hogy uniós pénzből finanszírozza a Fidesz a választási kampányt

Csütörtökön szavaznak az EP-képviselők arról, bepereljék-e az Európai Bizottságot azért, mert nem alkalmazza az uniós támogatások megvonásával fenyegető jogállamisági mechanizmust.

A most elfogadott állásfoglalásban azt írták az EP-képviselők, hogy az EB akár már most megindíthatná az eljárást és a vizsgálatokat például Magyarország és Lengyelország ellen, mert a kritériumok egyértelműek. Az Európai Bizottság ugyanakkor próbál a parlament és a tagállamok között egyensúlyozni, és azt mondják, egyetlen ügy sem vész el, folyamatosan megfigyelik a csalásgyanús eseteket, de a bírósági döntést be szeretnék építeni az eljárások lefolytatásáról szóló kézikönyvbe.

Ezt június közepén tervezik benyújtani az EP-nek, de az Európai Parlament viszont két héten belül konkrétabb lépéseket várnak a mechanizmus beindításáért. Ha ez nem teljesül, akkor készek lennének beperelni az EB-t kötelezettségszegés miatt az Európai Bíróságon. A megszavazott állásfoglalás szerint az EP meg is kezdi az eljárás megindításának az előkészítését.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő korábban azzal indokolta a pert, hogy nem akarják, hogy egy korrupt autokrata uniós támogatást kapjon a választási kampányához – utalt Orbán Viktorra, illetve a jövő évi magyar országgyűlési választásra a képviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!