Tetszett a cikk?

Az Irakban állomásozó amerikai csapatok elleni támadások és a két isztambuli zsinagógában a hétvégén elkövetett merényletek miatt hétfőn esett a dollár árfolyama az európai valutákhoz képest.

„Az al-Kaida közleménye óta nyomás alatt van a dollár” – közölte Junya Tanse, a JP Morgan Chase tokiói elemzője. Ugyanakkor a jen árfolyama is csökkent a dollárhoz és más valutákhoz képest, mivel az al-Kaida támadással fenyegette meg Tokiót, amiért a japán kormány katonákat Irakba küldését tervezi.Watanabe Hiroshi, a japán pénzügyminisztérium nemzetközi hivatalának vezetője már a múlt héten figyelmeztetett, a dollár utóbbi időkben tanúsított árfolyammozgása sokkal inkább hozható összefüggésbe geopolitikai, mint makrogazdasági tényezőkkel. Korábban a szaúdi bombatámadásokkal kapcsolatban nyilvánosságot kapott fenyegetések, valamint az amerikai védelmi készültségi fokozat megemelésének - később cáfolt - lehetősége terhelte a dollár árfolyamát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut