Szerdán drámaian lerontották a Jukosz hitelbesorolását a Moody’s és a Standard & Poor’s hitelminősítő intézetek. Ezt megelőzően egy orosz bíróság befagyasztotta a cég vagyonát, hogy fedezni lehessen az államnak a céggel szemben támasztott 3,5 milliárd dolláros adó-követelését, ha azt május 7-én a bíróság jogosnak ítéli.

Az említett adótartozás szolgált alapul a vállalat vezetősége, köztük a főtulajdonos Mihail Hodorkovszkij letartóztatásához. Amennyiben a társaságnak fizetnie kell, csődbe juthat az orosz tőzsde legnagyobb forgalmú részvényét kibocsátó olajmulti.

Más veszélyek is fenyegetik azonban a Jukosz-t. A kormány direkt államosítás helyett az olajkitermelési licenszeket vizsgálja felül és nem kizárt, hogy a Jukosz rosszul jár. Az új feltárható készleteket rejtő Kelet-Szibériában máris az állami kézben lévő olajcégek jutottak előnyhöz. Eközben úgy tűnik, a kormány a kelet-szibériai olajvezetéket nem Kína irányába tervezi megépíteni, ahogyan az a Jukosznak kedvező lett volna, hanem Japán felé, ami a cég konkurenseinek kedvez.

A Jukosz és a Szibnyeft olajcégek készülő frigye is válásba fulladt és a Jukoszra nehezedő állami nyomás hatására ebből is a Jukosz jöhet ki rosszabbul. A Jukoszt egy évvel ezelőtt 3 milliárd dollár készpénzért megvásárolta a Szibnyeft részvényeinek 20 százalékát, a többi Szibnyeft részvényt pedig saját meglévő és újonnan kibocsátott részvényeiért cserébe kapta meg. A Jukosz így 92 százalék feletti részesedést szerzett a Szibnyeftben, míg a Szibnyeft a Jukosz-részvények 26 százalékát kapta cserébe. A bíróság azóta érvénytelenítette az újonnan kibocsátott Jukosz részvényeket, a letartóztatott Hodorkovszkij tulajdonában lévő 42 százalékos Jukosz részvénypakettet pedig lefoglalta az állam, így a Jukosz legnagyobb szavazóképes részvényese a Szibnyeft lett, amely úgy akarja „visszacsinálni” a részvénycserét, mintha semmi sem történt volna.

A Jukosz részvényeseinek ez aligha jó, hiszen a Szibnyeft papírok időközben drágultak, a Jukosz részvényei pedig a politikai beavatkozás hatására estek. Hodorkovszkijnak pedig valószínűleg éppen az okozta a vesztét - természetesen a Putyinnal szembenálló orosz ellenzék támogatása mellett - hogy a Jukosz és a Szibnyeft egyesítésével, majd az egyesült orosz olajmulti és az amerikai Exxon Mobil Corp. összefonódásával túl nagy gazdasági hatalomra tett volna szert.

Nem teszi boldoggá az orosz olajipart az sem, hogy a Duma pénteken hagyta jóvá azt a törvénymódosítást, amelynek segítségével a kormány, a természeti erőforrásokra kivetett 30-40 százalékos adóemelés formájában, lefölözi a magas olajárból származó extraprofitot, ami csak az idén 2-3 milliárd dollárt húz ki az iparág szereplőinek zsebéből. Ekkor még nem említettük arról, hogy ez erősödő rubel és a gyengülő dollár sem kedvez a dollárban exportáló cégeknek.

A Jukosz az új menedzsmenttel is rendben működik és növekedési pályán van, a politikai kockázatokat pedig - a most napvilágra került óriási adókövetelés kivételével - már beárazta a piac, mondta a hvg.hu-nak egy, a Jukoszról elemzést készítő, szakértő. A jövőbeni pénztermelő képesség (diszkontált cash-flow) kiszámítása alapján a Jukosz célárfolyma 11 dollár. A Jukosz-részvényáraknak és a társaság eredményének arányát (P/E) jelző mutatót más olajtársaságokéhoz viszonyítva látszik, hogy a Jukosz a Szibnyeftnél, a Lukoilnál és más orosz olajcégeknél drágább, ám nemzetközi viszonylatban a legolcsóbbak között van. A naponta bekövetkező új politikai fejlemények azonban erősen befolyásolhatják a cég sorsát.

Az orosz olajcégek hatos mezőnyében viszont van néhány, a Jukosznál szerencsésebb vállalat is. A Lukoil jóban van a kormánnyal és viszonylag felelős vállalatirányítási rendszerrel rendelkezik, csakúgy mint a Szibnyeft, ezért vonzó lehet a befektetők számára. A Szurgutnyeftgaz-nál viszont gondok vannak a vállalatirányítással, a Tatnyeftnél pedig csökken a termelés, mondta a hvg.hu-nak egy, a térséggel foglalkozó olajipari elemző, aki az igazi lehetőséget a Gazpromban látja. A Gazprom-befektetők arra várnak, hogy a csak oroszországi befektetők által jegyezhető Gazprom részvényket és a külföldiek által vásárolható - a részvényekhez hasonló jogokat biztosító dollárban kibocsátott letéti jegyeket (ADR) - egységesíteni fogják, így a ma alacsony áron forgó rubelben jegyzett papírokhoz is hozzájuthatnak a külföldi befektetők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere