Tetszett a cikk?

Az EU-csatlakozás előtti utolsó napokban már csak e két országgal kell egyeztetni a munkaerő-áramlás szabályozásáról, a többi tagállam esetében viszonylag kitisztult a kép.

Ausztria és Németország még a munkaerő beáramlására eddig érvényben tartott korlátozásokat is szigorítani szerette volna, amit magyar részről nem tartunk elfogadhatónak - mondta Csanádi Ágnes, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.Magyarország mindegyik tagállammal szemben a viszonosság elvét kívánja alkalmazni, vagyis az általuk alkalmazottal egyenértékű intézkedéseket fog bevezetni a munkaerőáramlás szabályozására. Ezért is folytatja gyakorlatilag az utolsó pillanatokig az ezzel kapcsolatos kétoldalú egyeztetéseket - tette hozzá. Szerinte azok a magyar állampolgárok, akik külföldön akartak munkát vállalni, már eddig is megtehették ezt, az ország soha nem töltötte ki teljesen a kétoldalú megállapodásokban e célra fenntartott kvótákat. Ez a helyzet az unió bővítésével, a határok átjárhatóbbá válásával sem fog egyik napról a másikra megváltozni. A magyarok közül elsősorban a frissen végzett, több nyelvet beszélő diplomás fiatalok lehetnek azok, akik nagyobb számban próbálnak majd szerencsét külföldön – tette hozzá Csanádi.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!