Tetszett a cikk?

A kötvény hozamfelára 53 bázis ponttal haladja meg a 2014-es lejáratú 5 százalékos brit államkötvényét.

A magyar állam fontkötvényét szervező HSBC nagybank és a Lehman Brothers befektetési bankház hétfőn közölte, hogy Magyarország új 10 éves lejáratú 500 millió font összegű kötvényének szelvénye 5,5 százalékos és kibocsátási ára 99,309 százalék, mely megegyezik a másodlagos kibocsátás árával. A lejárat dátuma - a kibocsátáshoz igazodóan - 2014. május 6. Közölték még, hogy a kötvény hozamfelára 53 bázis ponttal haladja meg a 2014-es lejáratú 5 százalékos brit államkötvényét. A magyar államkötvény besorolása a Moody’s-nál "A1", a Standard and Poor’s hitelminősítőnél pedig "A mínusz".Az Államadósság Kezelő Központ(AKK) legutóbbi kötvénykibocsátására ez év januárjában került sor. Akkor egy egymilliárd eurós, ugyancsak tíz éves lejáratú kötvénnyel jelentkezett az AKK. A közelmúltban pedig közölte, hogy megbízást adott egy 50 milliárd jen összegű kötvény kibocsátásának szervezésére. Akkor elhangzott, hogy az idei tervek szerint Magyarország összesen 3 milliárd euró értékben jelentkezik kötvényekkel a tavalyi összesen 2 milliárd eurós hasonló finanszírozás után. Az AKK illetékese jelezte, hogy jövőre az ország a nemzetközi kötvénykibocsátások csökkentését tervezi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!