Az állami résztulajdonban lévő Hitelgarancia Rt. részvényesei a társaság éves rendes közgyűlésén választották be az igazgatóságba a volt pénzügyminisztert.

A Hitelgaranciának nincs elfogadott üzleti terve, mivel a garanciacég közgyűlésén komoly vita alakult ki az ÁPV Rt. és a többi részvényes között. Az eredeti, ez évre szóló üzleti tervet az igazgatóság úgy nyújtotta be, hogy idén a cég mérleg szerinti nyeresége 0,8-1,2 milliárd forint lesz. Az ÁPV ezzel nem értett egyet, helyette kizárólag a felső határt, az 1,2 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget kívánta elfogadtatni. Mivel elfogadott üzleti terve nincs a Hitelgaranciának, a cégnek rendkívüli közgyűlést kell tartania.A tavalyi teljesítmény úgy alakult, hogy az új garanciavállalások összege elérte a 114 milliárd forintot, ami 151 milliárd forint hitel igénybevételét tette lehetővé a vállalkozások számára. 2002-ben a cég 108 milliárd forint összegű garanciát vállalt. A társaság tavalyi mérleg szerinti nyeresége 1,11 milliárd forint volt, ami némileg csökkent az előző évi 1,4 milliárd forinttal szemben.A közgyűlésen az alapító okirat módosítása kapcsán még egy ÁPV-javaslatot vetették el a jelen lévő részvényesek. Az ÁPV gyakorlatilag úgy akarta módosítani az alapszabályt, hogy a garanciadöntéseket a felügyelő bizottságnak meg kellett volna vitatnia és jóváhagynia. Ezzel az rt. többi részvényese, különösen a bankok nem értettek egyet, mert az nagyban lelassította volna a cég napi tevékenységét.Tavaly az üzleti terv 95-110 milliárd forintos kezességvállalásról szólt, ezt jelentősen túlteljesítették, ami alapvetően azzal függött össze, hogy a Széchenyi-kártya hitelhez tartozó garanciák száma és összege lényegesen magasabb lett a tervezettnél. A Széchenyi-kártya iránti igény azt követően nőtt meg ugrásszerűen, hogy a múlt év második felétől a vállalkozások a Széchenyi-kártyák alapján már maximum 5 millió forintos kártyahiteleket is felvehettek.A mikrovállalkozói kör a kezességvállalási szerződések számának közel 70 százalékát, mintegy 9200 szerződést mondhat magáénak a cég, hozzávetőleg 13200 garanciaszerződéséből. A mikrovállalkozások garanciaszerződéseinek részesedését az növelte meg, hogy a Széchenyi-kártya hitelprogram keretében a maximum 5 millió forintos kölcsönöket többségében a legkisebb méretű vállalkozások vették igénybe.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket