Tetszett a cikk?

Az állami résztulajdonban lévő Hitelgarancia Rt. részvényesei a társaság éves rendes közgyűlésén választották be az igazgatóságba a volt pénzügyminisztert.

A Hitelgaranciának nincs elfogadott üzleti terve, mivel a garanciacég közgyűlésén komoly vita alakult ki az ÁPV Rt. és a többi részvényes között. Az eredeti, ez évre szóló üzleti tervet az igazgatóság úgy nyújtotta be, hogy idén a cég mérleg szerinti nyeresége 0,8-1,2 milliárd forint lesz. Az ÁPV ezzel nem értett egyet, helyette kizárólag a felső határt, az 1,2 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget kívánta elfogadtatni. Mivel elfogadott üzleti terve nincs a Hitelgaranciának, a cégnek rendkívüli közgyűlést kell tartania.A tavalyi teljesítmény úgy alakult, hogy az új garanciavállalások összege elérte a 114 milliárd forintot, ami 151 milliárd forint hitel igénybevételét tette lehetővé a vállalkozások számára. 2002-ben a cég 108 milliárd forint összegű garanciát vállalt. A társaság tavalyi mérleg szerinti nyeresége 1,11 milliárd forint volt, ami némileg csökkent az előző évi 1,4 milliárd forinttal szemben.A közgyűlésen az alapító okirat módosítása kapcsán még egy ÁPV-javaslatot vetették el a jelen lévő részvényesek. Az ÁPV gyakorlatilag úgy akarta módosítani az alapszabályt, hogy a garanciadöntéseket a felügyelő bizottságnak meg kellett volna vitatnia és jóváhagynia. Ezzel az rt. többi részvényese, különösen a bankok nem értettek egyet, mert az nagyban lelassította volna a cég napi tevékenységét.Tavaly az üzleti terv 95-110 milliárd forintos kezességvállalásról szólt, ezt jelentősen túlteljesítették, ami alapvetően azzal függött össze, hogy a Széchenyi-kártya hitelhez tartozó garanciák száma és összege lényegesen magasabb lett a tervezettnél. A Széchenyi-kártya iránti igény azt követően nőtt meg ugrásszerűen, hogy a múlt év második felétől a vállalkozások a Széchenyi-kártyák alapján már maximum 5 millió forintos kártyahiteleket is felvehettek.A mikrovállalkozói kör a kezességvállalási szerződések számának közel 70 százalékát, mintegy 9200 szerződést mondhat magáénak a cég, hozzávetőleg 13200 garanciaszerződéséből. A mikrovállalkozások garanciaszerződéseinek részesedését az növelte meg, hogy a Széchenyi-kártya hitelprogram keretében a maximum 5 millió forintos kölcsönöket többségében a legkisebb méretű vállalkozások vették igénybe.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!