Tetszett a cikk?

Az unióba készülő országok közép- és kisvállalkozásainak 41 százaléka még el sem kezdett felkészülni a többezer oldalas EU-jogszabályok bevezetésére – jelentette az Eurochambers felmérése.

Míg a nagyvállalatok 89 százaléka teljesen vagy legalább részlegesen felkészült az egységes európai joganyag (Acquis Communautaire) átvételére, addig a kis és középvállalatoknak csupán 61 százaléka érte el ezt a szintet, az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek közül pedig csupán 55 százalék. Jó hír, hogy Acquis-ról szinte semmit nem tudó cégek aránya négy év alatt 28-ról 21 százalékra csökkent.A legfelkészültebbek az észt, a szlovén, a cseh és a magyar vállalatok, míg a litván cégek a sor végén kullognak. A gazdasági szektorok közül a pénzügyi-, és az agrár-szektor, valamint a gépgyártás a legfelkészültebbek, míg az építőipar, az ingatlanszektor, a az üzleti szolgáltatások és meglepő módon az információ-technológia, valamint a telekommunikáció a legfelészületlenebbek.A felmérés szerint a megkérdezettek 20 százaléka keményebb versenyre számít a hazai piacon, 15 százalék könnyebb hozzáférésre számít az EU piacokhoz, 14 százalék átláthatóbb piaci környezetre, 10 százalék pedig több külföldi tőkebefektetésre számít. A legnagyobb problémának továbbra is a finanszírozás hiányát tekintik, (15%), a megkérdezettek 18 százaléka stratégiai partnert szeretne találni az unióban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!