A magyar szuverén devizaadósi besorolással egyező, "A" mínusz befektetői osztályzatot adott a hétfőn kibocsátott 500 millió fontos, tíz éves futamú magyar sterlingkötvényre a Standard and Poor's (S&P) és a Fitch hitelminősítő is.

A S&P keddi londoni közleménye szerint a besorolás tükrözi a magyar kormány folyamatos elkötelezettségét a szerkezeti reformok és a piac vezérelte gazdaságpolitika mellett, amely az elmúlt években hozzájárult a magyar gazdaság "igen jelentős mértékű fejlődéséhez és alapjainak kiszélesítéséhez".A hitelminősítő szerint a besorolás figyelembe veszi emellett a mérsékelt, jóllehet növekvő külső eladósodottságot, és a jó külső likviditási rátákat. Az elemzés szerint az adóssággeneráló külső finanszírozás növekszik az alacsony működőtőke-beáramlás és a 2003-ra jellemző, mélyülő folyómérleg-hiány miatt. A központi tartalékok azonban a bruttó külső hiteligény és a rövid lejáratú adósságállomány 80, illetve 200 százalékát fedezik a középtávú előrejelzések szerint, ami jól illeszkedik az "A" kategóriába sorolt szuverén adósságkibocsátók jellemző középértékéhez.A magyar fontkötvény kibocsátásnak szervezői az előző napi árazás után közölték, hogy a kötvény szelvénye 5,5 százalék, kibocsátási és másodforgalmazási ára egyaránt 99,309 százalék, hozamfelára 0,53 százalékpont a hasonló, 2014-es lejáratú, 5 százalékos kamatozású brit államkötvény felett.Az S&P szerint Magyarország még 2009-ben az euróövezet tagja lehet és a hitelminősítő stabil kilátással tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolást. A legnagyobb európai hitelminősítő, a londoni Fitch Ratings viszont a múlt héten közölte, hogy az ikerdeficittel kapcsolatban változatlanul fennálló aggályai miatt - a javuló makrokörnyezet ellenére - egyelőre indokoltnak látja a tavaly nyár óta érvényes negatív kilátás fenntartását a magyar besoroláson.Kedd este a Fitch Ratings is az ország szuverén beosorlásával azonos, "A mínusz" osztályzatot adott a fontkötvényre, ugyancsak az országbesorolással azonos negatív kilátással. A Fitch elemzői megjegyezték, hogy Magyarország gazdasága és hitelképessége továbbra is erős, és ezt támogatja az EU-csatlakozás és a jó GDP-növekedési kilátás. Hangsúlyozták, hogy az export gyorsabban nő az importnál, de szerintük így is csak fokozatosan csökkenhet a folyómérleg hiánya, amely tavaly a GDP 8,2 százaléka volt a külföldi cégek újra befektetett profitjával együtt.A Fitch a nagy nemzetközi hitelminősítők közül egyedüliként tart érvényben leminősítést valószínűsítő negatív kilátást a nála is "A" mínusz szintű magyar adósságra. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Feljutott a világűrbe a milliárdos Richard Branson szuperszonikus űrrepülője

Feljutott a világűrbe a milliárdos Richard Branson szuperszonikus űrrepülője