Tetszett a cikk?

Súlyos kártérítés vár a környezetvédelmi tárcára, mert kilenc évvel ezelőtt szakmailag vitatható szerződést kötött a Garé mellett lerakott veszélyes hulladék eltüntetésére, majd pedig - a következő kormányzati ciklusban - szabálytalanul bontotta fel a megállapodást.

Rajta kívül álló okokból - a kisgazdapárti Pepó Pál vezette zöld tárca utóbb jogellenesnek minősített felmondása miatt - nem végezte el a kilenc éve megrendelt, akkor 1,6 milliárd forintért vállalt kármentesítési munkát a baranyai Garé határában az AGM-cégcsoport, amely azóta pereskedik a szerinte időközben 11 milliárd forintra hízott jussáért a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal (KVVM), valamint a Budapesti Vegyi Művek Zrt.-vel. A több alvállalkozóját is képviselő cég még 1997-ben nyerte meg a vegyiművek pályázatát az évtizedekkel korábban lerakott veszélyes hulladékot - tetraklór-benzolt - tartalmazó hordóinak biztonságos tárolására. E célból a Szilágyi Gábor és Andrássy János többségi tulajdonában álló AGM Beton Rt. 1710, egyenként 13 köbméteres, a vegyszernek ellenálló bevonattal ellátott vasbeton tárolóedény gyártásába kezdett, amelyekből 574-et (233 millió forint értékben) le is szállított. Az 1998-as kormányváltást követően azonban a zöld tárca koncepciót váltott, nem kívánta folyósítani a vegyiműveknek szánt támogatást. Így a gyár kénytelen volt felmondani a kármentesítési szerződéseket, köztük az AGM-mel kötött megállapodást is. Ezt az aktust 2004. novemberi közbenső ítéletében érvénytelenítette a Legfelsőbb Bíróság, miután az AGM-csoport a minisztérium és a vegyiművek elmarasztalását kérte. Azóta már csak az a kérdés, következő ítéletében a bíróság az AGM követeléséből mennyit hagy jóvá.

Az időhúzás kockázatos, mivel a kártérítés összege napról napra hízik. A magánszemélyként is kárt szenvedett Andrássy könyvszakértője szerint - részben az 1998. évi magas kamatok miatt - az AGM Betonnak 1,9 milliárd, az Andrássy többségi érdekeltségét képező AGM Vagyonkezelő Zrt.-nek 0,8 milliárd forint késedelmi kamat jár ez év februárjáig. "A részítélet óta már több tárgyalást tartott a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma, amelyben a tanácsvezető bíró nem tartotta szükségesnek szakértő kirendelését, hanem ellenszakértői elemzést várt az alperes vegyiművektől, illetve a KVVM-től, de a nagy késéssel beadott anyagot nem fogadta el. Ez év elején egyezséget ajánlottam, hogy 7,7 milliárd forint megfizetése esetén elállnék a pereskedéstől. A következő tárgyaláson, májusban már ítélet is születhet" - nyilatkozta a HVG-nek Andrássy. A tárcánál az ajánlatot nem kívánták kommentálni, de lapunk értesülése szerint a KVVM még ebben a választási ciklusban megpróbálja megszerezni a kormány jóváhagyását a peren kívüli megegyezéshez. A szaktárca belemenne az alkuba, ha a felperes mérsékelné igényét. A puhatolózó tárgyalások megkezdésével - a kockázatokat csökkentendő - a HVG ismeretei szerint a Pénzügyminisztérium is egyetértett.

Bár fölöttébb sajátos az alkudozás időzítése, szólnak mellette racionális érvek is. Például a késedelmi kamatot a hatályában fenntartott alapszerződés is tartalmazza, s az AGM-csoport alighanem azt is könnyen bebizonyíthatja, hogy pénzkidobás volt az utóbb kihasználhatatlannak bizonyult gyártókapacitás erőltetett ütemű fejlesztése. Igényei közt azonban akadhatnak olyanok is - mint egy, a magyarországi referencia hiányában elveszett cseh megrendelés 10 százalékos elmaradt hasznának a beszámítása -, amelyeket a bíróság túlzottnak találhat. Különösen az kellemetlen a minisztérium számára, hogy a bíróság nem engedte kibújni a felmondás jogkövetkezményei alól, így annak anyagi terheiből is részt kell vállalnia.

A kárigény a KVVM nyakába szakad, a vegyi gyár ugyanis a HVG értesülései szerint mintegy 150 millió forintot tud csak e célra kiszorítani. Nem lehetnek vérmes reményei a kezdetben a dolgozók, jelenleg felerészben az olasz Sipcam Inagra S.A. tulajdonában álló, 2004-ben 262 millió forintos adózás előtti eredményt elért vállalat teherbíró képességéről. A vegyiműveket a budapesti Illatos úti telephelyen, Baranyában pedig Hidason és Garén hatóság kötelezi a megkezdett környezetikár-mentesítési munkák folytatására, s ha az AGM kárigénye "bedöntené", helyette az államnak kellene elvégeznie a munkát, egyebek között a szennyezett talajok tisztítását, cseréjét, a talajvíz folyamatos szivattyúzását, tisztítását.

A garéi kármentesítésre rányomta a bélyegét a kormányzati elgondolások változása, a vegyiművek pénztelensége. Az 1997-es első pályázat szerint - a szocialista Baja Ferenc által irányított zöld tárca akkor is nehezen védhető koncepciójához igazodva - a Garén kilyukadt vashordókban tárolt mintegy 16 ezer tonna tetraklór-benzol kisebb részét véglegesen ártalmatlanították (a dorogi égetőben), a maradékot pedig át kellett csomagolni a felszabaduló területen; utóbbit vállalta partnereivel az AGM. A zöld tárca ugyanis - a helyi ellenállást figyelmen kívül hagyva - arra számított, hogy egy francia cég és a vegyiművek közös vállalkozásában néhány év alatt elkészül Garé határában egy égető, így az AGM kiürülő tartályait más, hasonló célokra fel lehet használni. Kérdés, érdemes-e egy ilyen átmeneti tisztogatásra 900 millió forintos vissza nem térítendő támogatást és 1,8 milliárdos kamatmentes hitelt adni (ezt irányozta elő a minisztérium) a vegyiművek részére. Az 1998-as kormányváltás után új koncepció készült: 2,35 milliárd forintért a Geohidroterv Kft. és a Palota Kft. vállalta, hogy a teljes hulladékmennyiséget égetőben ártalmatlanítja - a végül 3,4 milliárdosra duzzadt megbízást 2002-re teljesítették is. Csakhogy a Pepó vezette tárca is elkövetett egy hibát: ahelyett, hogy kiegyezett volna az AGM-mel és társvállalkozóival, inkább mondvacsinált ürügyekkel felmondta a szerződést - amelynek anyagi következményeit a következő kormány viseli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ