szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovákiában márciusban EU-szabvány szerint számolva 3,6 százalékra gyorsult a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció a februári 3,4 százalékról és a januári 3,2 százalékról, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban szerdán.

Tavaly márciusban 2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció. Az infláció gyorsulását az év eleji hatósági áremeléseken és az élelmiszer- és energiaárak jobbára külső hatásán kívül a lakossági fogyasztás gyorsuló növekedése is táplálja, mivel a reálbér-növekedés a tavalyi lassulás után ez év elején megint felgyorsult, de elemzők nem számítanak szigorításra a Szlovák Nemzeti Bank részéről.

A Szlovák Nemzeti Bank a legutóbbi, március végi kamatértekezletén sem mozdult: 4,25 százalékon hagyta alapkamatát, a kéthetes repót. Utoljára tavaly áprilisban csökkentette az alapkamatot negyed százalékponttal, azóta nem változtatott rajta. Bizonyosra vehető, hogy az év vége felé kénytelen lesz 4 százalékra csökkenteni az irányadó kamatot, hogy összhangba kerüljön az Európai Központi Bank szintjével.

A jövő januárban esedékes euróövezeti csatlakozás egyik legfontosabb feltétele, az inflációs feltétel tekintetében Szlovákia igen jól teljesít, annak ellenére, hogy a drágulás gyorsul. Az euróvezeti tagság feltétele, hogy a megelőző időszakban a jelölt országban az infláció tizenkét havi mozgó átlaga legföljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációjú EU-tagországban mért, mozgó tizenkét havi átlagos inflációk átlagát. Az EU statisztikai hivatalának utolsó teljes adatsora szerint a három legkisebb mozgóátlag átlaga februárral együtt 1,6 százalék volt, a referenciaérték tehát 3,1 százalék. Szlovákiában a februárral zárult tizenkét hónapban az átlagos infláció 2,1 százalékos volt az előző tizenkét hónaphoz képest, vagyis az ország igen kényelmesen a referenciaértéken belül maradt.

Március az utolsó hónap abból tizenkét havi periódusból, amelynek alapján az EU értékelni fogja Szlovákia érettségét az euró bevezetésére. A márciussal zárult tizenkét hónap referenciaértéke a nap folyamán később derül majd ki az EU statisztikai hivatalának márciusról szóló inflációs jelentéséből.

Szlovákiában az utóbbi időben megugrott az infláció, csakhogy közben – tavaly szeptember óta – az euróövezet maga sem teljesíti az EKB legföljebb 2 százalékos célját: az előzetes becslés szerint az euróövezetben márciusban 3,5 százalékra, újabb rekordra emelkedett a tizenkét havi infláció a februári 3,3 százalékról. Februárral bezárólag a tizenkét havi euróövezeti mozgóátlag 2,4 százalékos, az egész EU-é 2,6 százalékos volt.

Az inflációs feltétel fontos: emlékezetes, hogy Litvánia 2007-től szeretett volna belépni az euróövezetbe, de csatlakozását az inflációra hivatkozva utasították el az euróövezeti pénzügyminiszterek 2006-ban, pedig Litvánia mindössze 0,1 százalékponttal múlta felül a referenciaértéket, és minden más feltételt hűségesen teljesített.

Az államháztartás és a közadósságot tekintve is jók Szlovákia esélyei: GDP-arányos államháztartási hiánya tavaly 2,16 százalék volt, sokkal kisebb a tervezett 2,9 százaléknál, közölték előzetes adatként a szlovák pénzügyminisztériumban március végén. Az euróövezeti csatlakozás feltétele legföljebb 3 százalékos GDP-arányos deficit. Az arányaiban szerényebb hiányt elsősorban a GDP gyors, tavaly 10,4 százalékos növekedése tette lehetővé.

Az Európai Bizottság a legutóbbi, novemberi előrejelzésében 3,7 százalékon ismerte el Szlovákia 2006-os államháztartási hiányát, tavalyra 2,7 százalékot várt, idénre 2,3 százalékot, jövőre 2,4 százalékot valószínűsített.

A szlovák pénzügyminisztériumban most erre az évre 2,0 százalékos, jövőre 1,7 százalékos hiányra számítanak a konvergenciatervben szereplő 2,3 százalék, illetve 1,8 százalék helyett, 2010-re 0,8 százalékot jósolnak, 2011-re hiánymentességet valószínűsítenek.

A szlovák államadósság a múlt év végére 544 milliárd koronát ért el, ez a hazai össztermék 29,4 százaléka. Az euróövezeti belépés feltétele legföljebb 60 százalékos GDP-arány. A jelek szerint azonban az euróövezetbe kívánkozó új EU-tagokkal szemben az Európai Bizottság - amint Litvánia példázza - szigorúbb, mint régebben. Elemzők szerint ennek az az oka, hogy nem szívesen "importálnák" az euróövezetbe a felzárkózó piacú országok gyors gazdasági növekedéseket és azzal együtt viszonylag gyors inflációját, ugyanis az EKB egységes kamatpolitikája ezeket a szélsőségeket nem tudná kezelni, pontosabban csak a régi euróövezeti tagok gazdasági növekedésének megfojtása árán tudná fékezni.

Litvánia elutasításával az EU erőteljes példát mutatott. Előzőleg, amikor az euróövezet 1999-ben megalakult, Olaszország és Finnország még nem volt két éve az európai átváltási mechanizmusban, hét országban, közte Németországban nagyobb volt a közadósság az előírtnál, Spanyolország államháztartási hiánya nagyobb volt a szabályszerűnél, és azóta számos nagy ország, közte Németország, Franciaország és Olaszország éveken át ugyancsak túllépte a GDP legföljebb 3 százalékos államháztartási hiányára vonatkozó előírást. Az EU miniszteri tanácsa minden esetben "eljárási kegyelemben" részesítette a legnagyobb szabályszegőket. Görögországról pár éve kiderült: téves statisztikai adatokkal "készült fel" az euróövezeti tagságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Egy éven belül már euróval fizetünk Szlovákiában?

Lehetséges, hogy Szlovákia 2009 elején az eurózóna 16. tagja lesz - közölte Joaquín Almunia, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szombaton, a szlovéniai Brdóban.

MTI Gazdaság

Szlovákiában ismét gyorsan nő a lakossági fogyasztás

Szlovákiában a kiskereskedelmi forgalom februárban 16,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a januári, 15,6 százalékos éves növekedés után, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban szerdán. Tavaly februárban az éves növekedés csak 4,4 százalékos volt, tavaly egész évben is csak 5,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom 2006-hoz képest.

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye