szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fedezeti cserével próbálná segíteni a bedugult nagybani és kiskereskedelmi hitelpiacot a Bank of England.

A még csak vázlatosan ismert tervek alapján a brit jegybank - határozottan korlátozott időre - lehetővé tenné a kereskedelmi bankoknak, hogy lakossági jelzálogkötelezettség-fedezetű pénzpiaci eszközeiket kormánykötvényre cseréljék. A tervezett intézkedés mögött - amelyről előzetesen a Financial Times és a BBC közölt egyelőre részletek nélküli értesüléseket - az a meggondolás áll, hogy állampapír-fedezet birtokában a kereskedelmi bankok könnyebben tudnának bankközi finanszírozáshoz jutni, illetve ilyet más bankoknak nyújtani, és ezáltal a lakossági hitelezés is könnyebbé válna.

A brit kormány állítólag hangsúlyozottan nem tekinti a tervezett intézkedést a bankszektor költségvetési forrásokból történő kisegítésének, és ragaszkodik olyan megoldáshoz, amelynek alapján az adófizetőket nem éri veszteség.

A kiskereskedelmi jelzálog-kölcsönzéssel foglalkozó brit pénzintézetek egymás után vonják vissza a lakossági piacról jelzálogtermékeiket, illetve emelik a lakóingatlan-kölcsönök kamatait, annak ellenére, hogy a Bank of England pénzügypolitikai enyhítésbe kezdett.

A nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogadósi körből kiindult válság miatt a befektetési bankoknak komoly veszteségeket kell leírniuk az ilyen kötelezettségeket is tartalmazó, kockázatterítés céljából értékpapírosított és világszerte árult pénzpiaci termékportfolióikban, amelyek a fedezetként beemelt subprime kötelezettségek tömeges nem teljesítővé válása miatt gyakorlatilag elértéktelenedtek.

Emiatt a bankközi likviditáspiac is szinte kiapadt, a bankok ugyanis egymásról sem tudják, hogy melyiküket milyen mértékben sújtja e befektetési termékek értékvesztése, és a bizalomhiány miatt visszatartott nagybani likviditás jelentősen emeli a finanszírozási költségeket.

    A Fitch Ratings - a legnagyobb európai hitelminősítő - minap Londonban közzétett féléves globális bankszektor-jelentése szerint a jelenlegi hitelpiaci világválság azért kirívó a korábbiakhoz képest, mert ezúttal a világgazdaság legerősebb bankrendszerei gyengültek, a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségei nyomán kirobbant likviditási válság ugyanis főleg az amerikai és a svájci bankrendszert rendítette meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

EIU: továbbra sem látszik a hitelválság vége

Rontotta az idei és a jövő évi euróövezeti növekedésre adott jóslatát az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, amely szerint a dollár idei árfolyamátlaga 1,50 felett lesz az euróval szemben, a Fed-kamat 1 százalék alá is süllyedhet, de valószínűtlen a globális pénzpiaci normalizáció a közeljövőben. Az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport szintén kedden kiadott elemzése szerint a jelenlegi válság valószínűleg egy teljes évtizedig érezteti hatását a piacokon.

MTI Gazdaság

Hitelválság: gyorsan romlik a globális adósminőség

Most már gyors ütemben romlik a globális adósminőség a vállalati, a szuverén és a banki adósság-kibocsátói körben egyaránt a likviditási válság miatt, áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott negyedéves felmérésében.

Koronavírus: találtak két új fertőzöttet Németországban

Koronavírus: találtak két új fertőzöttet Németországban

Érdemes megnézni: ilyen videót készít az iPhone 11 Pro ultraszéles látószögű kamerája

Érdemes megnézni: ilyen videót készít az iPhone 11 Pro ultraszéles látószögű kamerája

Nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus

Nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus